Rekordot döntött a Hyundai Kona Electric Amerikában


A Hyundai Motor Kona kisterepjárójából épített elektromos autó a hatótávolság terén még hivatalos piacra vezetése előtt új rekordot állított fel az Egyesült Államokban. 

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency – EPA) nemrég bevizsgálta a Hyundai Kona Electric fogyasztási értékeit és ennek eredményeként közölte, hogy az új elektromos autó amerikai változata teljesen feltöltött állapotban 258 mérföldes, azaz 413 kilométeres hatótávra képes. Ezzel pedig megelőzte a szegmens eddigi legjobbjaiként számon tartott Chevrolet Bolt EV 238 mérföldes (381 km), illetve az új Nissan Leaf 225 mérföldes (360 km) hatótáv-értékeit is. 


Érdekes azt is megnézni, hogyan változnak a Kona hatótáv-értékei az egyes piacokon és az ezekhez kapcsolódó mérési ciklusoknak megfelelően. A Hyundai hazai piacán, Dél-Koreában a Földügyi, Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium szigorú tesztjén a Kona Electric az amerikainál is kevesebb, 406 kilométeres értéket kapott. Európában viszont a jóval engedékenyebb korábbi NEDC mérési ciklus szerint a Kona Electric képes lehet akár 546 kilométer megtételére is, az idei évtől hatályos új WLTP ciklus szerint az autó hatótávja 482 km.   


A Tesla Model S P100d villanyautónak van jelenleg a legnagyobb hatótávja, amely 335 mérföld (536 km), míg a kisebb Tesla Model 3 310 mérföldre (496 km) képes. Viszont ezen modellek árcéduláján háromszor akkora összeg szerepel, mint amennyibe a Hyundai Kona Electric várhatóan kerülni fog, ráadásul a Tesla autóiban jóval nagyobb akkumulátorok vannak. Ez azt jelenti, hogy a Kona Electric versenyképessége más most kapható elektromos autókéhoz képest jóval nagyobb.  


Mind a Hyundai Motor, mind a Kia Motors az idei év utolsó negyedévétől jelentős bővülést tervez az amerikai elektromos autók piacán. A Hyundai Kona Electric a Kia Niro EV-t megelőzve 2018 októberétől lesz kapható Amerikában. A Kia Niro EV még nem kapott hivatalos értékelést az EPA-tól, am a maximális hatótáv értéke várhatóan közelít majd a Kona Electrichez, hiszen a két modell 204 lóerős hajtáslánca és 64 kWh kapacitású akkumulátora megegyezik. A Kona Electric ára várhatóan 30 és 40 ezer dollár (kb. 8,4 és 11,2 mFt) között mozoghat az Egyesült Államokban.   

Forrás: businesskorea.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei