Tizenhárom millió kilométeren vannak túl a Hyundai hidrogénes autói


A Hyundai Motor által Amerikában forgalmazott üzemanyagcellás Tucson és Nexo modelljei több mint 13 millió kilométert tettek meg teljesen emissziómentesen. 

Az Amerikában megrendezett 2019-es Nemzeti Hidrogén Napja alkalmából a Hyundai összeszámolta, összesen mennyit futottak már az észak-amerikai autópiacon forgalmazott Tucson és Nexo üzemanyagcellás modellek. A végeredmény szerint a két típus összesen 8,4 millió mérföldet, azaz 13,4 millió kilométert tettek meg, miközben az egyetlen kibocsátott károsanyag a vízpára volt. Ezzel a futásteljesítménnyel összesen 17-szer lehetne megtenni a Föld és a Hold közötti utat, ami 382 ezer kilométer.  


„A 2019-es Nemzeti Hidrogén Nap ünneplésekor nem is lehetnénk büszkébbek a Nexo és a korábbi Tucson Fuel Cell, amelyek közvetlenül hatnak a bolygónk üvegházhatást keltő káros gázainak csökkentésére” – mondta Mike O’Brien, a Hyundai Motor America terméktervezési alelnöke. „Mivel hidrogén töltőállomás infrastruktúránk Kaliforniában és az Egyesült Államok északkeleti részén is egyre növekszik, a káros emissziók exponenciális csökkenését várjuk, amely mindenki számára tisztább levegőt eredményez.”


A Hyundai Motor immár több mint húsz éve fejleszti és tökéletesíti üzemanyagcellás rendszereit. A Santa Fe, majd a Tucson első generációjából készített prototípusok után a második generációs Tucson/ix35 modell volt az első a világon, amelyet 2013-tól szériagyártásban kínáltak. Az autó első példányai 2014 tavaszán érkeztek az Egyesült Államokba, egy évvel később pedig Kanadában is bemutatták. Utódja a Nexo 2018. januárban, a Las Vegas-i CES kiállításon mutatkozott be a világnak, majd 2018. utolsó napjaiban került első amerikai használójához. A kereslet növekedésére jellemző, hogy amíg az előd Tucson/ix35 Fuel Cell-ből hat év alatt összesen 966 darabot gyártottak, az utód Nexo modell termelési darabszáma idén június végére máris a kétezres határt súrolta (1 948 db), míg további 5 ezer darabra van a Hyundainak megrendelése
.

A Nexo a Hyundai folyamatosan bővülő környezetbarát jármű-portfóliójának új technológiai zászlóshajója, ami a Hyundai folyamatos lendületét mutatja az iparág legváltozatosabb hobbiterepjáró erőforráskínálatában. A Nexo Blue modell becsült hatótávja 380 mérföld, azaz 608 km, míg a NEXO Limited változatának 354 mérföld, 566 km. A Nexo mindössze öt perc alatt feltölthető, ami mind hatótávolságban, mind tankolási sebesség szempontjából a hasonló belsőégésű motorral szerelt hobbiterepjárókkal szinte megegyező életmódot tesz lehetővé.

Forrás: hyundainews.com

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését