Nőtt a Hyundai gazdasági hatása Alabamában


Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a Hyundai alabamai gyára és annak beszállítói hálózata tavaly 4,8 milliárd dollárral járult hozzá az állam gazdaságához.  

Keivan Deravi a Montgomery Auburn Egyetem közgazdász professzora a vállalat megbízásából készítette el tanulmányát, amely a 4,8 milliárd dolláros gazdasági kihatás mellett azt is megállapítja, hogy a Hyundainál és annak beszállítóinál összesen 38 ezer „főállásúval egyenrangú” munkavállaló dolgozik, akik a Hyundainak dolgozva az állam reál GDP-jének 2 százalékát termelték meg tavaly.   

Deravi megállapította, hogy a Hyundai jóval több, mint csak egy összeszerelő üzem. „Amit magukkal hoztak, az az ipar teljes köre. Úgy vélem, drámai módon örökre megváltoztatták Montgomery gazdasági térképét” – mondja a kutató egy interjúban, amelyben rámutatott az üzem többféle tevékenységére, hiszen itt háromféle motort gyártó üzem és Amerika két legnépszerűbb típusát előállító üzeme is található.    


A gyárhoz több mint negyven első és második körös beszállító is kapcsolódik, de mások is részesülnek a Hyundai gazdasági előnyeiből. Többek között az Auburn Egyetem kutatási célú együttműködésben vesz részt a koreai autógyártóval. A Hyundai már 2010-ben is végeztetett egy hasonló kutatást, akkor 3,8 milliárd dollárosra becsülték a vállalat gazdasági hatását.

Májusban volt tíz éve annak, hogy a Hyundai megnyitotta alabamai üzemét, amelynek bővítéséről már régóta keringenek hírek, ám hivatalosan még nincs döntés ebben a kérdésben.  


A kutatás arra is kiterjedt, hogy a Hyundai tavaly összesen 3 732 főállású és ideiglenes munkavállalót foglalkoztatott, akiknek összesen 260 millió dollárt fizetett ki. A gyár beszállítói emellett összesen 8 900 alkalmazottat foglalkoztatnak Alabamában, akik összesen 225,5 millió dollárt kerestek tavaly. A beszállítók 2014-ben összesen 80,7 millió dollár adót fizettek be az állami és önkormányzati szervezeteknek.  

A Hyundai mostanáig 1,8 milliárd dollárt fektetett be a Montgomery gyártóüzembe, míg a beszállítók összesen 650 millió dollárt ruháztak be Alabama államban. Tavaly a vállalat több mint 3,1 milliárd dollár értékben szerzettbe termékeket és szolgáltatásokat alabamai vállalatoktól.

Forrás: al.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei