Tovább bővülhet a Hyundai török gyára


Hatalmas a kereslet a Hyundai kisautói iránt Európában, ezért nem elképzelhetetlen, hogy a törökországi gyár kapacitását hamarosan 300 ezer fölé emelik.

A nemrég felújított és kibővített törökországi Hyundai Assan vállalat termelését eredetileg évi 200 ezer darab előállítására készítették fel, ám a nem várt hatalmas kereslet hatására az idei évben több mint 215 ezer autó gördül le a gyár futószalagjairól.


Az i10 és i20 modelleket készítő üzemben első lépcsőben 245 ezer darabra kívánják növelni a termelést, ám a vállalat célja, hogy két éven belül további százezer autóval 345 ezerre növeljék az üzem kapacitását. Ezzel a lépéssel a Tofas, a Renault és a Ford után a Hyundai lehet a negyedik olyan autóipari vállalat, amelynek török termelése átlépi a 300 ezer darabos határt.   


Erről Ali Kibar, a Hyundai Assan elnöke beszélt a 66. Frankfurti Autószalonon. Hozzátette, több mint 40 országban várják türelmetlenül a náluk elkészült i10 és i20 modelleket. A megrendeléseket ugyanis a legritkább esetben tudják két hónapon belül teljesíteni. „Nagyjából mindkét modellünk értékesítése akadozik belföldön és külföldön egyaránt, nem tudjuk tartani a két hónapos határidőt. Szükségünk van legalább további 40 ezer darabos kapacitásra, ezért szeretnénk első körben 245 ezer darabra növelni a kibocsátásunkat. Ez nagyjából egy évet vesz majd igénybe” – mondta.   


A Hyundai Assan emellett már megkezdet a tárgyalásokat a dél-koreai anyacégével arról, hogy a gyár teljesítményét 345 ezerre növeljék. A koreai vezetés egyelőre szűkszavúan fogalmaz ezzel kapcsolatban. „A meglévő üzem mellett egy új gyár felállításáról is tárgyalunk, még nem döntöttünk arról, ott mi fog készülni. Egy B vagy C kategóriás terepjáró, illetve limuzin is szóba került, amit hamarosan eldöntünk. A Hyundai csoport elnöke hamarosan Törökországba látogat a beruházással kapcsolatban” – mondta a Hyundai egyik képviselője.


A Hyundai izmiti gyárában készülő 100 kisautóból 88 darab exportálásra kerül a világ különböző részeire. A Hyundai Assan az első félévben termelt 113 ezer új autójából 100 ezer került külföldre. A 2014-ben 34 exportpiac 2015-re új piacokkal, többek között Új-Zélanddal együtt 40-re bővült.


A Hyundai Frankfurtban mutatta be az i20 Active változatát, amelynek termelését novemberben kezdi meg az üzem. A nagyrészt exportra készülő i20 Active az európai piaci bevezetéssel egy időben, 2016 első negyedévében mutatkozik be a török piacon.   

Forrás: hurriyet.com.tr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei