A Hyundai kétirányú fedélzeti töltőt fejlesztett ki


A Hyundai Motor alkatrészgyártó vállalata bejelentette, hogy olyan kétirányú fedélzeti töltőt fejlesztett ki a csoport elektromos modelljei számára, amellyel azok nemcsak vételezhetnek, de át is adhatnak áramot.

A Hyundai Mobis által frissen kifejlesztett  kétirányú fedélzeti töltő (OBC) lehetőséget ad egy elektromos autónak arra, hogy egyrészt a hálózatról feltöltse saját akkumulátorait, másrészt viszont azon keresztül áramot is szolgáltathat a háztartás, vagy az ipari komplexum rendszerébe.  „Ez olyan, mintha olcsón éjszaka vásárolnánk az áramot, majd nappal magasabb áron továbbadnánk” – mondja a vállalat szóvivője. „Az OBC rendszerrel felszerelt elektromos autó energiatároló eszközzé válik abban az esetben, ha áramszünet lenne.”


A Hyundai Mobis közleménye szerint 100 ezer OBC-vel csatlakoztatott elektromos autó akár 500 megawatt elektromosság leadására is képes lehet. Ez a kétirányú fedélzeti töltő a jármű-hálózat kommunikáció (V2G) egyik legalapvetőbb eleme,amely lehetővé teszi az elektromos autók áramleadását a hálózaton keresztül.  

A Hyundai Mobis számításai szerint a jármű-minden eszközkommunikáció (V2X) piaca 2025-re 26,7 milliárd dolláros üzletté válik és ezzel együtt a kétirányú fedélzeti töltők iránti kereslet is meredeken emelkedik majd a Grand View kutatóintézet elemzése szerint. 


A V2X kommunikáció alatt a jármű és a környezetében lévő bármilyen olyan eszköz közötti kommunikációt értjük,amely befolyásolja a járműmozgását és fordítva. „A V2x kommunikációt elsősorban az elektromos autókkal együtt szokták emlegetni, így az OBC-vel felszerelt elektromos járművek iránti kereslet jelentősen növekedhet az elkövetkező 10-15 év során” – mondta a Mobis szóvivője, aki azt is hozzátette, jelenleg a V2G kommunikációs technológiát több országban is tesztelik, így Japánban, Dániában, Kínában és az Egyesült Államokban. 

Forrás: yonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei