Első képeken a Hyundai új villanyautója


A Hyundai elkészült a Kona kisterepjáró elektromos változatával, amely közel 400 kilométerhez közelítő valós hatótávjával a kategória egyik legjobb ajánlata lehet. 

A Hyundai Motor már korábban bejelentette, hogy elektromos változat is készül a márka frissen bemutatott Kona terepjárójából, amelyet valamikor a jövő év első felében terveznek bemutatni. Most meg is érkezett az első bizonyíték arról, hogy ez az autó valóban elkészült és készen áll az országúti tesztekre.


Megérkezett ugyanis az első elektromos Kona prototípus a Hyundai európai fejlesztőközpontjába és az erről készült kémfotók alapján rögtön némi bepillantást nyerhetünk abba, milyen is lesz az új Hyundai Kona kisterepjáró elektromos változata. Habár a prototípus vastag álcázást visel, az egyértelműen látszik, hogy az autó konnektoros változata is megőrzi a Kona jellegzetes külső megjelenését, mindössze az autó keréktárcsáját cserélték le az eddiginél jobb légellenállást biztosító formájúra.  


Ez nem is nagy baj, hiszen a Hyundai valóban markáns, fiatalos megjelenést adott új modelljének, amellyel kitűnhet a tömegből és ezzel akár új vásárlóközönséget is becsábíthat a szalonokba. Arra viszont számíthatunk, hogy a tervezők a légellenállás csökkentése érdekében kicsit alakítanak a megjelenésen, de talán a korábbi kritikákat meghallgatva a Kona nem kap az Ioniqhoz hasonló, teljesen zárt hűtőmaszkot, ám a bronz színű díszítőelemek itt is megjelenhetnek. 


A Hyundai Motor képviselői néhány fontosabb adatot is nyilvánosságra hoztak a Kona elektromos változatának képességeiről. A modell világpremierjén maga a Hyundai alelnöke, Eui-sun Chung beszélt arról, hogy az elektromos változat hatótávja eléri a 390 kilométert, a vállalat más képviselői pedig később úgy fogalmaztak, a hatótáv "390 km felett lesz." 


Habár hivatalosan nem tudjuk, hogy a fenti adatok az európai lazább, vagy az annál jóval életszerűbb koreai vagy amerikai EPA mérés szerinti értékek, a koreai vezetők által már korábban helyi lapoknak tett ilyen irányú nyilatkozatai alapján valószínűsíthető, hogy inkább a koreai ciklus a meghatározó. És ha ez valóban így van, a Kona Electric hatótávja még a mostanában etalonnak számító Chevrolet Volt/Opel Ampera-e 383 km-es értékét is meghaladhatja. 


Más forrásból származó kiszivárgott információk szerint a Hyundai Kona Electric változata egy, a Kia Soul EV-hez hasonlóan elölről, a motorház felől tölthető 50 kWh kapacitású akkumulátorcsomagot kaphat, amivel a valós hatótáv mindenképpen eléri a 350 kilométert. A kereskedőkhöz várhatóan 2018 második felében érkező Kona Electric később hibrid és konnektoros hibrid változatban is megjelenhet. 


A jelenleg még csak Koreában készülő Hyundai Kona háromféle benzines erőforrással és első -, vagy összkerékhajtással választható. A világpiacon a hatfokozatú automata váltóval szerelt kétliteres, 147 lóerős benzines jelenti az alapot, amit az európai piacon egy háromhengeres 1.0 literes, 120 lóerős turbófeltöltéses motor helyettesít. Aki többre vágyik, az a Veloster Turbóban korábban megjelent 1,6 T-GDI turbómotor 177 lóerős kivitelét is választhatja akár hétfokozatú duplakuplungos váltóval, az új fejlesztésű 1,6-os dízelmotor viszont csak jövőre érkezik.

Forrás: motor1.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei