A Kona stílusában érkeznek a jövő Hyundai modelljei


A Hyundai új arculatot kíván adni a márka jövőbeli modelljeinek, így az új Kona jellegzetességei a hamarosan megjelenő más új típusokon is megjelennek majd.   

A Hyundai formatervezői a márka megújulását tervezik és ennek megfelelően egy teljesen egyedi megjelenést kívánnak adni a márka új modelljeinek, amelyek részletmegoldásai egyáltalán nem hasonlítanak majd más gyártók formáihoz.  Ahelyett viszont, hogy az általánosságban a németek által kedvelt módszert, vagyis ugyanazt kínálnák eltérő méretben, a Hyundai tervezői most valami egészen mást találtak ki. 

„A Konával nem a Tucson kicsinyített változatát vagy Matrjoska baba effektust akartuk megalkotni” – mondta Sang-yup Lee, a Hyundai Formatervező Központjának alelnöke, aki korábban a Bentley luxusmárkánál is dolgozott.  A Hyundai jelenlegi formai alapjait megtörve a Kona egyik legfeltűnőbb jellegzetessége a nappali menetfények elhelyezése. A Jeep Cherokeehoz hasonlóan ezt az autó első részén magasra helyezték és elkülönítették a főlámpa egységétől. Sokan vagy imádják, vagy utálják ezt a stilisztikai elemet. 


„Ha messziről nézünk közeledni az autót, az első dolog, amit meglátunk, az a lámpa, a nappali menetfény… nem a hűtőmaszk, vagy a lökhárító, vagy más egyéb” – magyarázza Lee. „A kompozit lámpa jellegzetes, amely az autó erős jellemvonása, és amit továbbviszünk a hobbiterepjáró kínálatunkban.” 

Ez az elem a következő generációs Santa Fén, valamint a még meg nem nevezett miniterepjárón  is fel fog tűnni. Annak ellenére, hogy ez a konkrét lámpamegoldás a modellek között elterjed, a kidolgozás minden esetben „nagyon eltérő” lesz, ám ezt Lee közelebbről nem volt hajlandó kifejteni. Emellett a kompakt Tucson hobbiterepjáró következő generációja sem a Kona nagyobb másolata lesz. „Az valami egészen más lesz” – mondja Lee hozzátéve, hogy a nagyobb Santa Fe egyelőre előrébb tart a megújulás terén. 


A Hyundai a Konával igyekezett egy saját formai DNS-t teremteni és nem a rivális autómárkák trendjeit utánozni még akkor sem, ha a hűtőmaszk formája vagy a fényszórómegoldás ismerősnek hat. „Ez valami olyasmi, amit nagyon meg akartunk szerezni, a saját ikonikus karakterünk.”

Lee arról is szívesen beszélt, hogy a koreai autógyártó márkaképe egy évtizede még nagyon rossz volt, így akkoriban igyekeztek egy erős családi hasonlóságot megteremteni azért, hogy a vásárlókat segítsék a Hyundait más márkáktól megkülönböztetni. „Mostanra eljutottunk oda, hogy a következő szintre léphetünk” – mondja Lee. „A márkakép mellett még több lelket kívánunk adni az autóinknak.”


Önmagában semmi sem létezik, így a Kona formai megoldásait is a riválisok, különösen a Nissan kiskompakt crossoverének vonásai ihlették leginkább. ”Soha nem gondoltam volna, hogy a Juke ennyire sikeres lehet a piacokon, különösen Európában” – meséli Lee.  Meglepő módon mégis nagy siker lett. 

A magasra emelt nappali menetfény mellett a Kona másik jellegzetes formai eleme a Hyundai márkaidentitását jelző kaszkád, vagyis ívelt hűtőmaszkja, amelyet fényes fémburkolat vesz körbe, belül pedig hálószerű mintával töltötték ki. Ezt mára a vállalat számos új modelljén alkalmazták és várhatóan a jövőben megjelenő új autókon is valamilyen formában – ha nem is ugyanúgy – meg fog jelenni. 


Lee szerint az viszont nem valószínű, hogy a Kona új cápauszonyszerű C oszlopa megjelenne a többi új modellen, mivel ez egy olyan része az autónak, amely egyediségét hangsúlyozva lendületes tetővonalat képez anélkül, hogy az a hátsó fejtér vagy a csomagtér méretének rovására menne. Ezt az elemet várhatóan nem másolják át más típusokra.  

Így tehát a Hyundai azon dolgozik, hogy egy teljesen egyedi stílusú modellkínálatot állítson össze, amely a 2018-as Kona modellel veszi majd kezdetét. A Konának ugyanis egyértelműen jellegzetes karaktere és extrovertált stílusa van, amely minden bizonnyal új vásárlóközönséget is vonz majd a Hyundai márkához. A Kona Dél-Koreában már kapható, míg Európába ősszel, Amerikába pedig jövő év elején érkezik meg. 

Forrás: autoguide.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei