Duplájára nő jövőre a Hyundai EV kapacitása


A Hyundai csoport 2020-ra a világ második legnagyobb környezetbarát autógyártója kíván lenni, ezért jövőre bővül a gyártó elektromos modellkínálata és ezzel termelési kapacitása is. 

Iparági források szerint a Hyundai Motor és a Kia Motors a jövő év első felében mutatja be Kona és Niro kisterepjáró modelljeire épülő elektromos autóikat. A csoport szerint ezzel összesen négytagúra bővül elektromos járműveik kínálata, hiszen az új modellek mellett továbbra is megtartják a Hyundai Ioniq Electric és a Kia Solul EV modelljeiket is. Habár ezek mellett a Kia még Koreában forgalmazza a Ray kisautó elektromos változatát is, az kora és mérete miatt nem versenyképes, így már csak egyedi megrendelésre készítik. 

Ezek mellett a Hyundai csoport jelentősen növelni kívánja elektromos autóinak termelési kapacitását is. Jelenleg mintegy 20 ezer Hyundai és Kia elektromos autó készül évente, amelynek nagy részét a Hyundai Ioniq Electric gyártására fordítják. Az Ioniq forgalmazásának kezdetén havonta 1 200 darabot termeltek, ám a hatalmas kereslet miatt ez a szám mára 1 800 darabra emelkedett. 


Amennyiben a Hyundai valóban a Konával és a Kia Niroval bővíteni kívánja elektromos autóik kínálatát, akkor várhatóan azok termelési kapacitását is kétszeresére bővítik majd. A vállalat mintegy 25 ezer új elektromos autót tervez gyártani egy évben, amelyből 13 ezer a Hyundai Kona, míg 12 ezer a Kia Niro elektromos változata tenné ki. Így a Hyundai és a Kia éves elektromos autó termelése a már meglévő Ioniq és Soul modellek gyártásával együtt elérheti az évi 50 ezer darabot is. 

A Hyundai csoport közép-, illetve hosszabb távú céljai között szerepel a második legnagyobb környezetbarát járműgyártói cím megszerzése 2020-ig. Az IHS amerikai kutatóintézet adatai szerint a Hyundai tavaly 108 ezer eladott környezetkímélő autóval 2015 óta a negyedik helyen áll, viszont az elektromos autókat tekintve egyelőre csak a 11. helyen van. A csoport együttesen 12 292 elektromos autót adott el 2016-ban, a termelés emelése jelentős mértékben előrelendítheti a vállalat pozícióit. "Az évi kétmillió darabnál többet értékesítő globális autóvállalatok közül mi már a harmadik legnagyobb elektromos járműgyártónak számítunk. Ha új elektromos autókat mutatunk be, képesek leszünk megszerezni a második helyezést is" - mondta a Hyundai csoport egyik képviselője.   


Az elektromos járművek eladásai meredeken emelkedtek az utóbbi évek során. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos járművek száma tavaly elérte a 461 ezret, ami 140 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Ez a konnektoros hibridekkel együtt már több mint kétmillióra tehető és az IEA számításai szerint 2020-ra a 7,7 millió darabot is elérheti. 

Forrás: businesskorea.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei