Vége a Hyundai i-szériájának?


A legújabb pletykák szerint a Hyundai arra készül, hogy a gyenge európai megítélése miatt megszüntesse a csaknem egy évtizede elindított i-szériáját.

A Hyundai még a 2007-ben megjelent első i30 generációnál vezette be az i-szériát, amely után nem sokkal érkezett a Getzet váltó i20, az Atost nyugdíjazó i10 és az első Tucson után az ix35. Ez utóbbi modell azonban Amerikában és néhány másik régióban továbbra is Tucson néven került forgalomba, Koreában pedig Tucson ix-ként árusították, míg a nemrég bevezetett harmadik nemzedéknél visszatértek az egységes Tucson márkanévhez.

Ez az értelmetlen típusnév-keveredés a koreai gyártó más modelljeinél is megfigyelhető. A kompakt i30 a tengerentúlon Elantra GT néven fut, míg a nemrég véglegesen leállított Veracruzt Európában ix55-ként ismerték. Tovább vizsgálódva az is látszik, hogy a Sonata alapjaira épített európai modellt i40-re keresztelték.


Ez a kettős rendszer azonban állítólag hamarosan véget érhet. Az ausztrál Go Auto magazin beszámolója szerint a vállalat a közeljövőben véget vethet az i-szériának, amelyből várhatóan csak az i30 maradhat meg. „Habár Ausztráliában sikeres volt az i-széria és a felmérések szerint a vásárlók megkedvelték, globálisan nem sikerült adaptálni. Nem volt sikeres Európában, Amerikában be se vezették, pedig ezek nagy, irányzatokat diktáló piacok, így nem valószínű, hogy az i-széria ezt túlélheti” – mondja Scott Grant, a Hyundai Motor Australia ügyvezetője.

Ha minden a tervek szerint történik, csak az i30 lehet az egyetlen olyan modell, amely egyelőre megtartja elnevezését, mivel a harmadik generáció az őszi Párizsi Autószalonon tartja premierjét. „A következő i30 újra i30 lesz, de majdnem az összes többi modell – a Tucson mintájára az i40 – nem létezik tovább” – tette hozzá Grant.


Akármit is tartogat a jövő a Hyundai számára, tény, hogy a Kia Motors sokkal jobb munkát végzett a névrendszerével. Az i20 helyett a Kiánál Rio van, az i40 kategóriájában a Kiának ott az Optima. Ráadásul ezeket a Kia modelleket Amerikában és Európában is így hívják.

Forrás: autoevolution.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei