Máris 775 millió dollárra perelik a Hyundait



Még alig ismerte be a Hyundai csoport, hogy valóban eltérnek autói fogyasztási adatai a megadottaktól, máris benyújtottak a cég ellen egy 775 millió dolláros keresetet.

Október végén ismerte be a dél-koreai autógyártó csoport, hogy több mint egymillió Egyesült Államokban és Kanadában eladott modelljének valós fogyasztása eltér a gyárilag megadott értékektől, ám rögtön bejelentették, hogy a vállalat átvállalja a túlfogyasztásból eredő többletüzemanyag költségét.

A Közép-Kalifornia Területi Bíróságához 23 Hyundai és Kia autótulajdonos képviseletében most benyújtott kereset szerint azonban további kártérítés illeti meg a koreai márkák ügyfeleit.  

A Hyundai által kidolgozott kártérítési terv szerint az érintett járművek tulajdonosai egy hitelkártyán kapják meg nemcsak az üzemanyag-fogyasztásban jelentkező költségkülönbözetet, hanem egy 15 százalékos jóvátételt is a kellemetlenségek enyhítésére.   

A mostani kereset szerint azonban az érintett ügyfeleknek nemcsak emiatt jár kártérítés, hanem a megvásárolt járművek nagyobb értékvesztése után is fizetnie kellene a gyártónak.

A Hyundai Motor szóvivője egyelőre nem kommentálta a legújabb fejleményeket.

A Moody Befektetési Tanácsadó számításai szerint az autógyártó üzemanyagköltség kompenzációs terve évente mintegy 100 millió dollárba is kerülhet egészen az autók selejtezéséig, ám a várható perek költségeit nem számították ebbe.   

Forrás: reuters.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei