400 millió dollárt fizet a Hyundai a gazdaságossági perekben


A Hyundai Motor és a Kia Motors amerikai szervezetei bejelentették, hogy megállapodásra jutottak az autók hamis fogyasztási adatai miatt pereskedőkkel, akiknek összesen 395 millió dollárt fizetnek kártérítésként.  

A megállapodás közel 600 ezer olyan amerikai Hyundai és Kia tulajdonost érinthet, akik 2011 és 2013 közötti modellévű járművet vásároltak a két gyártótól.

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) 2012 őszén 13 2011 és 2013 közötti modellévű Hyundai és Kia modellnél talált eltérést a megadott és a valós fogyasztási adatok között, amelynek nyomán a vállalatok 2012 novemberében beismerték, hogy legalább egy mérföld/gallonnal eltúlozták autóik megadott fogyasztási adatait.

A Hyundai és a Kia egyaránt egyre meghatározóbb résztvevőivé váltak az Egyesült Államok piacának az elmúlt évtizedben, főképp a 2008 és 2010 közötti gazdasági válság nyomán, amikor a vásárlók egyre nagyobb figyelmet fordítottak az autók gazdaságos üzemére és vételárára.


A vállalatok által kifizetett összeg nagysága attól is függ, hányan választják majd az egy összegű kifizetést és hányan vesznek részt a folyamatos visszatérítési programban. Ez utóbbi esetén az ügyfél egy bankkártyán folyamatosan kapja meg a valós és a (korábban tévesen) számított átlagfogyasztás különbözetét.

A Hyundai számításai szerint az egy összegű kifizetések elérik majd a 2010 millió dollárt, míg a Kiánál ugyanez 185 millió dollárra várható. A folyamatos visszatérítési programban átlagosan 320 dollárt fizetnek meg az ügyfelek részére.   

Egy New Jersey-i Hyundai kereskedő, Brad Benson szerint a fogyasztási botrány nem hatot ki jelentősen az eladásokra. „A Hyundai nagyon gyorsan reagált a problémára, így nekünk sem volt gondunk a vásárlóinkkal.” – mondta.  

A Hyundai piaci részesedése a tavalyelőtti 4,9 százalékról tavaly december végére 4,6 százalékra csökkent, miközben a Kia 3,9-ről 3,5 százalékra esett vissza.

Forrás: reuters.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei