A Hyundai hosszú távú szerződést kötött a Tate múzeummal


A Hyundai Motor Company bejelentette, hogy 11 éves (2014 – 2025) társulási szerződést kötött a londoni Tate múzeummal, amely a világ egyik legszínvonalasabb művészeti intézménye.

A Hyundai Motor első ilyen jellegű támogatásán keresztül 2015-től kezdődően „Hyundai Küldetés” néven évente kiállítják a kortárs művészek alkotásait a Tate Modern Turbina csarnokában.

A Hyundai és a Tate globális innovációs elkötelezettségén alapuló együttműködés az eddigi leghosszabb a Tate történelmében. Célja kortárs tehetségek elhivatottságával ösztönözni a közösség organikus és fenntartható fejlődését és az alkotások jobb érthetősége a közönség számára.


A Tate Modern Turbina csarnokában megtartott sajtótájékoztatón részt vett Maria Miller, az Egyesült Királyság művészeti, kulturális, média és sportügyekért felelős államtitkára, Eui-sun Chung, a Hyundai Motor alelnöke, Nicholas Serota, a Tate múzeum igazgatója, valamint Chris Dercon, a Tate Modern vezetője.


„A Hyundai Motor tudjuk azt, hogy az autók nemcsak csupán közlekedési eszközök. Ezekhez érzelmileg is kötődhetnek az emberek, amely ugyanaz az érzés, amelyet az emberek a művészet iránt éreznek. Ezért jött létre az együttműködés a Tate-tel” – mondta Eui-sun Chung, a Hyundai Motor alelnöke. „Nagyon izgatottan várjuk az előttünk álló új lehetőségeket és kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy együtt dolgozhatunk ezen az együttműködésen a Tate-tel”



„Bizakodva tekintünk a Hyundai-jal közös munkánkra, amellyel a világ leginnovatívabb és leginkább kreatív ötleteit fedezhetjük fel” – mondta Nicholas Serota, a Tate igazgatója. „A Hyundai Tate iránti elkötelezettsége olyan soha eddig nem látott lehetőséget biztosít számunkra a jövőben, amellyel a Turbina csarnokban új, izgalmas kiállításokat élvezhetnek a Tate Modern látogatói az elkövetkező évtizedben.”


Amióta 2000-ben megnyílt, a Tate Modern Turbina csarnoka a világ néhány legemlékezetesebb és legelismertebb kortárs művészeti alkotásainak adott otthont, amellyel évente mintegy ötmillió látogatót vonz. Azzal a módszerrel, ahogyan a kortárs művészek újraértelmezték az ipari területet, megváltoztatták a kortárs művészethez való hozzáállást a 21. században. Az évente megrendezésre kerülő „Hyundai Küldetés” még több művésznek ad lehetőséget arra, hogy egyedi megvilágításban új dolgokat alkothasson.  


A Hyundai Küldetés folytatja a Tate Modern földrajzi nézetének kiszélesítését, amelynek segítségével a világ minden táján tehetségek után kutatnak. A Hyundai támogatása így nemcsak a Turbina csarnokra korlátozódik, de kiterjed olyan régiókra is, mint Dél-Amerika, Ázsia-Óceánia, Közel, Kelet, Oroszország és Európa egyaránt.


Továbbá az együttműködés megkezdésének hangsúlyozására a Hyundai csatlakozott a Tate Ázsia-Óceánia akvizíciós bizottságához, amellyel támogatja aTate gyűjteményének főbb akvizícióit. Ebbe beletartozik az elismert koreai művész, Nam June Paik (1932-2006) kilenc alkotásának megszerzése is. A videóművészet feltalálójának is gyakran nevezett Paik az emberiség technológiához fűződő állandóan változó viszonyát tárta fel a rádió és televíziótól a robotokig és a számítógépekig. A legfontosabb retroperspektív kiállítás először a Tate Liverpool múzeumban került megrendezésre 2010-ben, amikor a művész munkái első alkalommal kerültek a Tate kollekciójába. Ez a kilenc mű 40 év úttörő karrierjét öleli fel, amely még ebben az évben kiállításra kerül Tate Modern csarnokban.


A bejelentéssel egy időben készült el a Turbina csarnok tetejére vezető híd is, amelyet a Herzog & de Meuron vállalat tervezett és a negyedik emeleti galériát köti össze az létesítmény déli részén felépített új épülettel. A 2016-tól látogatható projekt átrendezi a Tate Modern múzeum és a Turbina csarnok viszonyát, ahol drámaian új megvilágítást kaphat a Hyundai Küldetés.


A Tate-tel kötött megállapodás mellett a Hyundai 10 éves együttműködési megállapodást kötött a szöuli Nemzeti Modern és Kortárs Művészeti Múzeummal (MMCA), amely megteremti a múzeum számára a koreai művészek erőteljes promóciós alapját. Mivel a Hyundai erősen hisz abban, hogy a valódi művészeti élmény nem érhető el egy egyszeri eseménnyel, a továbbiakban is fenntartható elkötelezettséget mutat a művészvilág felé.   



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei