Finnországban átadták a Hyundai ix35 Fuel Cell első példányát


A Hyundai elsőként a finn Woikoski gázszolgáltató vállalat részére adta át sorozatgyártású ix35 Fuel Cell modelljének egy példányát.

Svédország és Dánia után most már Finnországban is futnak a Hyundai ix35 Fuel Cell modellek. A finn Voikoski vállalat vezetője, Kalevi Korjalalle nemrég ugyanis átvehette az egyik európai ix35 Fuel Cell kulcsait. A vállalat vezetője elmondta, hogy az új járművet a finn hidrogén-töltőállomások kiépítéséhez és azok tesztelésére használják majd elsősorban.


A Hyundai ix35 Fuel Cell a világ első nagy sorozatban előállított, hidrogénnel üzemelő üzemanyagcellás autója, amely a hidrogénből és az oxigénből elektromos energiát állít elő. Az elektromos áram pedig meghajtja az autóban lévő villanymotort.


A hidrogént 700 bar nyomás alatt tartják a tankban, amelynek feltöltése kb. 3 percet vesz igénybe. Egy teljes tankolás során 5,6 kg hidrogén kerül az autóba, amelynek hatékony felhasználása esetén a hatótáv akár 594 km is lehet.  


A Hyundai üzemanyagcellás autója 136 lóerőt teljesít, miközben gyorsulása 12,5 másodperc 100 km/h-ra, csúcssebessége pedig eléri a 160 km/h-t. A Hyundai tavaly kezdte meg az ix35 Fuel Cell gyártását Koreában, Ulsanban és 2015-ig ezer darab értékesítését tűzték ki célul.

A cél érdekében a Hyundai már jelentős eredményeket ért el Skandináviában, ahol több svéd és dán önkormányzat használja már a koreai üzemanyagcellás technológiát. Emellett a Hyundai az Európai Parlament képviselői számára is rendelkezésre bocsátotta az autókat, hogy ezzel is népszerűsítse a jövő technológiáját.  

Forrás: kauppalehti.fi

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei