Rekordösszegre büntették a Hyundait Amerikában


Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal történetének legnagyobb, 350 millió dolláros büntetését szabta ki a Hyundai csoportra, amiért annak termékei nem teljesítették a megadott fogyasztási értékeket.

A mostani 350 millió dolláros (több, mint 84 milliárd Ft) büntetés mellett a Hyundai tavaly decemberben megállapodott arról, hogy 395 millió dollárt (kb. 95 milliárd Ft) fizet kompenzációként vásárlóinak a nem teljesült fogyasztási értékek miatt. Így a koreai autógyártónak összesen több mint 700 millió dollárjába (168 milliárd Ft) került a hiba.

A büntetést azután kapta a vállalat, miután a Környezetvédelmi Hivatal, az Amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Kaliforniai Levegőügyi Tanács vizsgálatot folytatott le a dél-koreai autógyártó által kiadott 2012-es üzemanyag-fogyasztási paramétereiről.  

„Ez egy fontos üzenet a világ autógyártói számára azért, hogy betartsák a törvényeket” – mondta Eric Holder főügyész a példátlanul magas összegű büntetéssel kapcsolatban.


A nagyjából 1,2 millió eladott autót érintő megállapodás értelmében az autógyártó 100 millió dollár büntetésén túl kb. 50 millió dollárt a jövőbeli problémák megelőzésére fizet, míg nagyjából 200 millió dollár értékben emissziós kreditet is elveszít.

„Minden autógyártónak felül kell vizsgálnia tesztelési rendszerét azért, hogy elkerüljék egy ilyen mértékű büntetés esélyét” – mondta Karl Brauer, a Kelley Blue Book KBB.com vezető elemzője, aki hozzátette: „Elszomorító, hogy létezik egy szürke zóna az autógyártók mért és a valós életben tapasztalható fogyasztási adatok között.”

A Hyundai csoport jelentősen bővítette piaci részesedését az elmúlt években Amerikában, különösen a 2008-ban kirobbant gazdasági válságot követően, amikor az emberek egyre inkább a gazdaságosabb üzemeltetésű olcsóbb modellek felé fordultak. Éppen ezért volt megdöbbentő, amikor 2012 végén az EPA hibát talált 13 Hyundai és Kia modell fogyasztási értékeiben.


„Örülünk, hogy túlvagyunk rajta” – mondta Dave Zuchowski, a Hyundai Motor America elnöke. A vállalat közölte, úgy vélik, a modellek tesztelési folyamata összhangban van az amerikai előírásokkal és az eltúlzott adatokat a feldolgozórendszer hibája okozhatta. A Hyundai korábbi igazgatója, John Krafcik lemondott, miután szerződését 2013 végén nem hosszabbították meg.   

Forrás: reuters.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei