Víz hajthatja a Hyundai üzemanyagcellás autóját is


Koreai mérnököknek sikerült napfény segítségével vízből kinyerniük az üzemanyagcellás autókat mozgató hidrogént.

Dél-koreai kutatók felfedezték a hidrogén környezetbarát előállításának módját. Ez azt jelenti, hogy amennyiben sikerül ezt az eljárást a kereskedelmi forgalomban is elterjeszteni, az a levegőszennyezés nélküli hidrogén-meghajtású járművek elterjedésének hatalmas ugródeszkát jelenthet.      

A koreai Tudományos Minisztérium, az ICT és a Jövőtervezés szervezetek tájékoztatása szerint Lee Jong-hyup, a Szöuli Nemzeti Egyetem professzora vezetésével alakult kutatócsoportnak sikerült egy olyan eljárást kifejlesztenie, amelynek segítségével a jövő energiaforrásának tekinthető hidrogént a napfény energiájával sikerült vízből kinyerniük.

A kutatások egyelőre a hidrogén ultraibolya sugárzás segítségével történő kinyerésére koncentrálódtak, amelyek ugyan csupán 4 százalék napfényt tartalmaznak, azonban rengeteg energiával rendelkeznek. Ennek ellenére a kutatások elérték céljukat, sikerült hidrogént előállítaniuk a napsugárzásból eredő kis mennyiségű ultraibolya sugárzásból is. A kutatás következtetése szerint a nap által kibocsátott látható fény teljes spektrumát használva bármekkora mennyiségben elő lehetne állítani a hidrogént.


A fentiek alapján Lee professzor kutatócsoportja hatalmas figyelmet kapott, mivel a csapat 74-szer több hidrogént volt képes előállítani fény segítségével, mint a hagyományos eljárásokkal.

A kutatócsoport szerint az arany nanorészecskék alacsony energiaszinten is képesek a látható sugarak elnyelésével hidrogént termelni és termoelektronokat létrehozni. A termelés hatékonysága és praktikussága ugyanakkor egyelőre még rendkívül alacsony szinten van, hiszen a legtöbb termoelektron nagyon gyorsan, a másodperc töredéke alatt lebomlik.

Mindazonáltal a kutatócsoportnak katalizátorok segítségével sikerült radikálisan megnövelnie az arany nanorészecskék által létrehozott elektronok élettartamát azzal, hogy két nanorészecskéhez csatolt aranyrészecskéket hármas rendszerré alakították át. Ezzel az eljárással 74-szer több hidrogént állíthattak elő, mint ha csak aranyrészecskéket használtak volna katalizátorként.


Ez az újonnan kifejlesztett nanostruktúra a napenergia hasznosításánál is rendkívül praktikus lesz, hiszen ezzel a környezetbarát eljárással akár elektromos energiát is elő lehet állítani.  

„A kutatás eredményei nagy mértékben hozzájárulnak majd a tiszta energiaforrásokat használó iparágak fejlődéséhez, mivel átalakítják a ma még hagyományos energiatermelési rendszert” – vetíti előre Lee professzor. „Ha ez az eljárás elterjed a kereskedelemben és az energia tárolási technológia is velünk együtt fejlődik, háztartási gépek, sőt autók is működhetnek vízzel anélkül, hogy elektromosságot, vagy üzemanyagot vételeznének.”

Forrás: businesskorea.co.kr


Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei