Új akkumulátor-vezérlőrendszert fejleszt a Hyundai


A Hyundai Motor Grouphoz tartozó Hyundai Mobis bejelentette, hogy olyan akkumulátor vezérlőrendszert fejlesztett ki, amelynek révén a jövő elektromos autói hatékonyabban működhetnek.  

Dél-Korea legnagyobb autóalkatrész- és részegséggyártója október végén nyilvánosságra hozta, hogy új típusú akkumulátor vezérlőrendszert (Battery Management System – BMS) dolgozott ki, amelyekkel a Hyundai jövőbeli elektromos, konnektorról tölthető elektromos, valamint a hibridmodellek az eddigieknél hatékonyabban tudják felhasználni tárolt energiájukat.

Az új BMS immár valós időben tudja mérni az autó fedélzetén lévő akkuban lévő feszültséget, valamint annak hőmérsékletét. A rendszer megakadályozza a túltöltést, valamint a cellák ellenőrizetlen kisütését, amellyel így jelentősen fokozza az akkuk hőmérsékleti stabilitását és ezen keresztül az autó megbízhatóságát.

„Ahogyan növekszik az elektromos autók száma, a jobb hőmérsékleti stabilitás és a precíz ellenőrzés egyre fontosabbá válik” – nyilatkozta a Hyundai Mobis illetékese.


A vállalat szerint az új BMS rendszer nem igényel különleges, az összes cellában megtalálható szenzoros vezetékeket, a központi vezérlőrendszer tudja ellenőrizni a feszültséget és a hőmérsékletet. Amíg az eddigi akkumulátorok 72 cellájában 100 nagyfeszültségű kapcsolati elágazás van, addig az új BMS-ben csupán négy ilyen, az összes többit vezeték nélküli jeladóra cserélték fel.    

Ezzel a megoldással nemcsak csökkentették az egység tömegét, de a különböző adatok pontosságát is fokozni tudták. Az új fejlesztés abban is segítséget nyújt, hogy a vezetékek problémáját megoldva felgyorsulhat az akkumulátorok fejlesztési ideje is.

A vezetékekkel kapcsolatos problémák megoldása éppen jókor jött, hiszen az autókban felhasznált akkumulátorcellák száma egyre növekszik. „A tendencia szerint az akkukban használt jelenlegi 72 cellák száma a jövőben 96-ra emelkedhet” – mondja a Mobis képviselője, aki azt is elmondta, az új BMS nagyjából két éven belül kerülhet tömeggyártásba.  

A Hyundai Mobis az elmúlt időszakban jelentős mértékben fektetett be a környezetbarát autózáshoz kapcsolódó technológiák fejlesztésébe, amelyekkel a jövőben vezető szerepre kíván törni a hibrid, plug-in hibrid és elektromos autók részegységeinek előállításában.  

Forrás: yonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei