Dobogós helyen végzett a Hyundai Motorsport a Svéd-ralin


A Hyundai Motorsport rövid történetében immár negyedik alkalommal állhat a dobogón, Thierry Neuville ugyanis második helyen futott be a Svéd-rali céljába.

Az eredménnyel a Hyundai Motorsport 55 pontja megszilárdította gyártói pontversenyben elért második helyét, miközben a Power Stage szakaszon megszerzett két pontjával Neuville így másodikként fejezte be a rali utolsó szakaszát. A versenyző 30 pontjával második helyen áll a pilóták bajnokságában.


A csapat a 21 szakaszos verseny mindhárom napján az események sűrűjében volt, hiszen Neuville a hétvége során a tempót diktálók között volt. A végső győzelemért folytatott harc a Power Stage 15,87 kilométeres szakaszán dőlt el az egymástól mindössze 4,6 másodpercre lévő három esélyes között.


Neuville még pénteken szerezte meg a csapat első szakaszgyőzelmét, a nyitónap végén pedig már a második helyen állt. Ezt követően szombaton két további szakaszt is a leggyorsabbként tudta le, a vasárnapot így az élről kezdhette el. Szombaton az utolsó szakaszon ráadásul 44 méteres ugrásával megdöntötte a Colin’s Crest ugratási rekordját is. A belga pilóta megfontoltan kezdte meg a vasárnap reggeli szakaszokat azért, hogy teljes lendületével eljusson a célig, így a második helyezést igazán megérdemelten kapta meg.


„Micsoda rali volt!” – mondta Neuville. „Nagyon régen nem volt ilyen szoros küzdelmünk a győzelemért és remek, hogy részese lehettem egy ilyen izgalmas finálénak. Senki sem számított rá, hogy itt mi fogunk a győzelemért versengeni, így ez egy fényes teljesítmény volt. Természetesen keményen küzdöttem a győzelemért, sok rizikót bevállaltam és tényleg nem tudtam volna többet tenni. A második helyezés számomra még így is szép teljesítmény, ahogyan a csapatban mindenkinek, akik keményen dolgoztak ezért.”  
  

Hayden Paddon a Hyundai Motorsportnál töltött második évének első versenyén erősen kezdett. Az új-zélandi pilóta ötödik helyen végzett, amely az eddigi legjobb eredménye, miután tavaly az Ausztrál-ralin a hatodik helyet szerezte meg. John Kennard navigátorával együtt Paddon a 8-as rajtszámú Hyundai i20 WRC volánjánál vezetési képességeit a svéd téli szakaszok egyedi körülményeihez igazította. Ötödik helyezése a gyártói pontversenyben 10 további pontot jelent a Hyundai Shell World Rally Team számára.  


„Jó rali volt ez számunkra és nagyon fontos, hiszen fontos tapasztalatokat gyűjtöttünk a kemény téli körülményekről” – mondta Paddon. "Miután a pénteki szakaszokat a hatodik helyen zártuk, be akartuk betonozni ezt a pozíciót és innen tovább építkezni. Nagyon sokat kell még dolgoznunk a vezetési stílus és az autó beállításainak összehangolásán és a szakaszok speciális körülményeihez alkalmazkodásán. Elégedett vagyok azzal, ahogyan megbirkóztunk a versennyel és azzal a fejlődéssel, amin keresztülmentünk. Volt persze néhány szép pillanatunk – ahogyan pár kellemetlen is – de az első ötben célba érni és néhány fontos pontot szerezni a csapatnak igazán jó eredmény. Úgy vélem, mindent elértünk, amit lehetett és remek alapot építettünk a Mexikó-ralihoz.”


A Svéd-rali hétvégéje értékes tanulmányt jelentett a 20-as rajtszámmal a Hyundai i20 WRC volánjánál első alkalommal egy teljes versenyhétvégét a csapattal eltöltő Kevin Abbring számára. A Hyundai Mobis World Rally Team debütáló pilótájának 11. helyezése remek eredmény a fiatal holland számára. A kegyetlen havas és jeges svéd körülmények közötti problémák közepette Abbring és Seb Marschall mégis egy pozitív eseményen vannak túl.


„Ez egy olyan verseny volt, amit nem fogok egyhamar elfelejteni és nagyon örülök annak, hogy a Hyundai i20 WRC-t célba juttattam.” – mondta Abbring. „Ez egy fantasztikus élmény volt és igazi kiváltság, hogy sikerült legyőzni ezeket a kemény raliszakaszokat. Ezek valóban tiszteletet kívánnak. A hétvége során fokozatosan felépítettem az önbizalmamat és eközben nagyon jól éreztem magam. Volt néhány olyan pillanat, ami első versenyünkön ilyen körülmények között várható volt, hiányzott a megfelelő ritmus, de sok pozitív emléket is magunkkal viszünk. A csapat nagyon kivételes, sokat segítettek nekem és Sebnek megvetni lábunkat. Alig várom, hogy a következő WRC versenyen visszaüljek a volán mögé.”    


A Hyundai Motorsport számára a Svéd-rali mindhárom autójának versenyképes teljesítménye miatt kiváló esemény volt. Az egy évvel korábbiakhoz viszonyított fejlődés az egész csapat kemény munkájáról tanúskodik úgy a ralicsapat és az Alzenau bázison dolgozók tekintetében egyaránt. A mostani második helyezés már a negyedik WRC dobogós helyet (Mexikó, Lengyelország és Németország) és a szezon első olyan rendezvényét jelenti, ahol mindhárom versenyautó célba ért. A csapat a hétvégén három szakaszgyőzelmet, a verseny vezető pozícióját is megünnepelhette, amelyek mind emlékezetessé tették a versenyt.


„Ez a dobogós hely remek eredmény a Hyundai Motorsport összes tagja számára” – mondta Michel Nandan csapatfőnök. „Az elért teljesítményünk biztató, de ugyanakkor fontos felismernünk, hogy rengeteg dolgunk van még. Thierry kivételes lendületet hozott ezen a hétvégén és ez a második helyezés nagyon megérdemelt eredmény. Természetesen előnyünkre vált Andreas (Mikkelsen) szerencsétlensége a Power Stage szakaszon, de ez semmit sem von le Thierry teljesítményéből, ami kiváló volt. Egész hétvégén a dolgok sűrűjében voltunk és nagyon különleges, hogy részünk volt a látványos fináléban is. A dobogós hely, a két Power Stage pont és a versenyzői, gyártói második hely nagyon szép eredmény.”  


„Hayden első alkalommal került be a csapattal az első ötbe – az év első WRC versenyén – ami egy nagyon dicséretes eredmény. Kevin szintén felülmúlta elvárásainkat érett versenyével. Fejet hajtott, keményen dolgozott és kiváló teljesítménnyel épphogy kicsúszott az első tízből. Szeretném megköszönni a teljes csapatnak – itt Svédországban és Alzenauban is. Ez nem volt egy egyszerű verseny, mégis óriási szakmaiságot mutattak, amire nagyon büszkék lehetünk.”  


Forrás: motorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei