Aki már a jövő autóját vezeti



A hidrogénnel hajtott járművek egyelőre elég drágák, bár Mikael Kau, a dán CEMTEC munkatársa szerint ez lehet a megoldás a jövő energiaellátási zavaraira.

Egy kis üdvözlő hangjelzés adja a vezető tudtára, hogy az autó készen áll az indulásra. Ha a váltókart Drive állásba toljuk, halk surrogás hallatszik a motortér felől, ám amint mozgásba lendül az autó, a gumik hangja az egyetlen zaj az utastérben. Az üzemanyagcellás Hyundai ix35 hidrogénből nyeri az energiát, amelyet az üzemanyagcella elektromossággá alakít, így pedig egy elektromotort mozgat.

A hidrogén és az üzemanyagcellás technológia mindennapi használata volt a célja az Európa északi államai által életre hívott Fuel Cell Cluster összefogásának, amelynek partnere a dán Hobro városában található CEMTEC vállalat, valamint az Aalborg Egyetem is.


„Elsősorban az egyetemmel dolgozunk együtt azért, hogy a régió továbbra is élenjárjon ezen a területen.” – mondta Mikael Kau, a CEMTEC konzultánsa. A vállalkozás célja a hidrogén töltőállomások kiépítése az autópályák mentén.  

„Fel kell állítanunk a kúthálózatot az üzemanyagcellás technológiára koncentráló stratégiánk részeként, amely a tisztább jövő mellett további munkalehetőségeket teremthet.” – mondja Kau.

A CEMTEC járműparkjában jelenleg a Hyundai két hidrogén-meghajtású autóját tankolják ilyen üzemanyaggal. Mindkét jármű és a töltőállomás a dán H2 Logic társaságnak köszönhetően érkezett, amely a hidrogén kutak fejlesztését és telepítését végzi.  

„A hagyományos üzemanyagok egy napon elfogynak majd, ám már készen áll az alternatíva, amely megújuló forrásból képes energiát előállítani, amely ráadásul nem is környezetszennyező.” – mondja Mikael Kau.  

Forrás: nordjyske.dk

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei