Szakszervezeti gondok tovább nehezítik a Hyundai életét Dél-Koreában



A Hyundai hazai képviseleténél halmozódik a gyártó legújabb hobbiterepjárójának rendelési listája, a gyártó ugyanis a szakszervezet ellenállása miatt nem képes időben kielégíteni a vásárlók igényeit.

A Hyundai koreai márkakereskedéseinek munkatársai egyre többet panaszkodnak amiatt, hogy az elhúzódó gyártás miatt sok potenciális vevőt veszítenek. „Szeretnénk az autókat a lehető leggyorsabban átadni vásárlóinknak, ám a kiszállítások jelenleg már négy-öt hónapot csúsznak. Nagyon szégyelljük a kialakult helyzetet.” – mondja egyikük. 

Március elején változásokat vezettek be a szakszervezettel kötött tavalyi megállapodás értelmében, amelyek során megszüntették a korábbi éjszakai műszakokat. A vállalatnak azonban nem sikerült megegyezni a szakszervezet vezetőivel arról, hogy a munkásokat mennyi juttatás illeti meg a hétvégi műszakok vállalásáért, így a kiesett termelés miatt a Hyundai vesztesége elérte az egymilliárd dollárt.


A Hyundai exportja áprilisban 16 százalékkal esett vissza, ennek ellenére a vállalat globális értékesítési eredménye 10 százalékkal meghaladta a tavaly áprilisi értéket. A lassuló termelés aggasztó lehet, á a Hyundainak semmilyen jogi eszköz nem áll a rendelkezésére ahhoz, hogy rábírja dolgozóit a hétvégi műszakok elvállalására.

„Az emelkedő termelési költségből és a csökkenő működési ütemből adódó problémák negatív hatásai kihatnak a vállalat belső és külső környezetére is. Amennyiben belátható időn belül nem sikerül megoldást találni a problémára, a Hyundai alól kicsúszhat a talaj.” – mondja egy elemző.

A Hyundai így félkarú óriásként kénytelen szembenézni a Dél-Koreában is egyre erősödő japán konkurenciával, hiszen hazai gyárai hétvégén csendesek maradnak.

Forrás: arirang.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei