Visszatekintés: A Hyundai Equus első generációja



A Hyundainak nincsen régóta luxusmodellje, ám a jelenlegi legnagyobb, Equus modell nem a koreai autógyártó első próbálkozása.

Az első generációs Equus/Centennial valójában még egy olyan fronthajtásos autó volt, amelyet eredetileg még a Mitsubishi fejlesztett ki és Prouda néven forgalmazta.

A Hyundai 1999. és 2008. között, a jelenlegi, hátsókerék-meghajtásos modell bemutatásáig gyártotta ezt az autót. Az első generációt kizárólag elsőkerék-meghajtással kérhették a vásárlók, motorházteteje alatt pedig egy 3,0 literes V6-os, vagy egy 4,5 literes V8-as dolgozhatott, amelyeket azonban a modell életciklusa alatt folyamatosan fejlesztettek.


Az első Hyundai luxusautó fő piaca természetesen Dél-Korea volt, ahol a Mercedes S-osztály és a BMW 7-es sorozata mellett a hazai Ssangyong Chairman versenytársa volt. Emellett a Közel-Kelet és Kína is fontos piacok voltak a modell számára. érdekesség, hogy néhány darab Európába is eljutott belőle, sőt, 2001-ben egy példányt még a New Yorki Autószalonon is bemutattak, ám az autó amerikai értékesítése nem indult meg.


A mostani generációhoz hasonlóan az elődmodellt is kétféle, normál és hosszított tengelytávval készítették, amely 2003-ban kapott kisebb frissítést is, mielőtt 2009-ben átadta volna helyét a jelenlegi generációnak, amely tovább emeli a Hyundai tekintélyét az ázsiai és amerikai piacokon.  


Forrás: carscoops.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei