Munkaügyi viták miatt ismét kevesebb Hyundai készül Koreában



A Hyundai bejelentette, hogy az elmúlt egy hónapban történt munkaügyi viták eredményeként a vállalat dél-koreai üzemeinek vesztesége elérte a 730 millió dollárt.    

A Hyundai globális kibocsátásának mintegy felét Dél-Koreában gyártja, ahol a legutóbbi munkaügyi viták ismét rámutattak a régió munkaügyi kapcsolatainak gyengeségeire. Az elmúlt egy hónapban ugyanis a 45 ezres taglétszámú szakszervezeti dolgozók fele a fizetési vitákra hivatkozva nem volt hajlandó hétvégi műszakban dolgozni. 

A Hyundai 2012. során a szakszervezet nyomására megrövidítette a hétvégi műszakok időtartamát, amellyel egyidejűleg az azért járó bért is csökkentette. A szakszervezet azonban a magasabb szintű termelékenység miatt követeli a hétvégi bérek emelését. 


„A probléma jelentős zavarokat okozott a hazai termelésben. Jelenleg tárgyalunk a megoldást illetően.” – mondta a Hyundai szóvivője. Hozzátette, hogy az eddigi vitás kérdések miatt 41 ezer autóval kevesebb készült el a gyárakban, amely kihathat a vállalat értékesítési eredményére is. Habár a Hyundai Dél-Koreában termeli autóinak felét, a szóvivő szerint a hazai üzemek termelékenysége nem annyira jó, mint pl. az amerikai üzemé.  

Elemzők szerint a Dél-Koreában szokatlan sztrájkok annak következményei, hogy tavalyelőtt a szakszervezet élére új vezetőt, Yong-moon Moon került. Moon két éve a megválasztásakor a dolgozóknak magasabb bért, hosszabb karriert és rövidebb munkaidőt ígért.

Forrás: inautonews.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei