Elsőként a Hyundai cseréli a szivargyújtót USB portra


A Hyundai az autógyártók közül elsőként szünteti meg autóiban a szivargyújtót, amelyet USB csatlakozóval pótolnak.

A technológia fejlődésével már számos autós kiegészítő vált elavulttá: a kazettás rádiót lassanként felváltotta a CD lejátszó, ám valószínűleg ez is hamarosan ugyanerre a sorsra juthat. Ám nem minden esetben a fejlődés áll egyes felszerelések megszűnése hátterében, gyakran az autógyártók döntenek sorsukról.

Ilyen pl. a szivargyújtó, amely manapság még minden autóban megtalálható részben azért, mert az autógyártók célközönségének jelentős hányada dohányzik, részben pedig azért, mert ezeket a tulajdonosok az elektromos berendezéseinek, így telefonok, kis porszívók, vagy épp elektromos levegőpumpák használatához veszik igénybe.  

Most azonban első globális autógyártóként a dél-koreai Hyundai úgy határozott, a szivargyújtóknak menniük kell, hogy helyet adhassanak az USB csatlakozóknak. Jelen pillanatban egyelőre ez a döntés a dél-koreai piacra vonatkozik, ahol október elsejétől a szivargyújtók helyett USB portokat szerelnek az új autókba. Az intézkedés későbbiekben kiterjedhet a Hyundai külföldi üzemeiben készülő autókra is.

Az első autóba épített szivargyújtó állítólag 1925-ben született meg, ám az utóbbi két évtizedben a dohányzás tilalmának fokozatos bevezetésével (vannak olyan országok, ahol tilos autóban dohányozni) a Hyundai mostani intézkedése ésszerű lépésnek tűnik.

Forrás: carscoops.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei