A telekvásárlás miatt is sztrájkolnak a Hyundai dolgozói


Nagyjából 40 ezer Hyundai dolgozó béreik emelése miatt részleges sztrájkba kezdett, amelyet még inkább feltüzelt az autógyártó által jóváhagyott 10 milliárd dolláros telekvásárlása is.  

A Hyundai fő gyártóbázisán, a dél-koreai Ulsan városában, valamint a gyártó országszerte működő más üzemeiben mintegy 40 ezer dolgozó lépett sztrájkba és tette le a munkaeszközét két órán át szeptember végén, amit aztán egy négyórás munkabeszüntetés is követett.


A szeptemberben immár második alkalommal megtartott részleges munkabeszüntetés a munkások részére fizetendő juttatások összetételéről folyó, megrekedt vita eredményeként alakult ki, amelyben a felek nem tudtak megegyezni abban, hogy a rendszeres jutalmak az alapbér, a túlórák, a hétvégi munkák részét képezik-e. a vállalat álláspontja szerint a prémiumokkal együtt a bérek 10 százalékkal emelkednének.   

Augusztus végén a Hyundai csoport szakszervezetei két napig részleges munkabeszüntetéssel tiltakoztak, miután a többfordulós tárgyalások eredményeként a menedzsment álláspontja csak csekély mértékben mozdult el. A mostani patthelyzet viszont egybeesett a bejelentéssel, miszerint a Hyundai 10 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a Szöul Gangnam városrészében álló telekre, ahová új központját tervezné.


A közel 20 hektáros, 79 345 négyzetméteres területet korábban nagyjából 3 milliárd dollár értékűre becsülték, ám a Hyundai négyzetméterenként 126 ezer dollárt fizet a telekért. „A vezetőség folyamatosan azt hangoztatta a tárgyalások során, hogy nincs elég pénz a munkabérek reformjára” – mondja a szakszervezet közleményében. „Most viszont nézzenek oda, mennyi pénzük lett erre a telekvásárlásra!”

Az időközben már jóvá is hagyott üzletben a Hyundai Motor a 10 milliárd dollár 55 százalékát fizeti, míg 25 százalékot a Hyundai Mobis vállalat, a fennmaradó 20 százalékot pedig a Kia Motors vállalat fizeti meg az eladó részére.

A Hyundai a világ ötödik legnagyobb autógyártójaként az augusztusi sztrájkok miatt mintegy 32 ezer autóval kevesebbet termelt, amelynek értéke 673 millió dollár.   

Forrás: channelnewsasia.comreuters.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei