Sportváltozat készül a Hyundai i30-ból


Küszöbön áll a Hyundai i30 modellfrissítése, ám a legutóbbi kémfotók alapján az is látszik, hogy a koreai márka végre sportváltozatot is készít sikeres kompaktjából.

Tavaly decemberben, a 2014-es WRC autó és csapat bemutatásával egy időben jelentette be a Hyundai, hogy a jövőben kifejezetten sportos változatokat is piacra dob „N” utónévvel. A vállalat még 2013-ban nyitotta meg tesztcentrumát a Nürburgringen, ahol ezeket a készülő sportmodelleket a nagy német gyártókhoz hasonlóan fejlesztik, tesztelik.   


A most lefotózott i30 a korábbiakhoz hasonlóan vastag álcát visel, amely alatt feltűnik a Genesishez hasonlóra szabott első hűtőmaszk, amelyhez átrajzolt első lökhárítók is párosulnak majd. Oldalról csupán a nagyobb méretű könnyűfém kereke tűnnek fel, a szintén álcázott hátsó rész alatt azonban két hatalmas kipufogócső árulkodik az eddigieknél magasabb teljesítményről.


Az i30 testvérmodellje, a Kia cee’d már több mint egy éve kapható 1,6 literes turbómotorral felszerelt GT változatban, így több mint valószínű, hogy a Hyundai i30 N is ugyanezt az erőforrást kapja. A T-GDI névre keresztelt motor a Kiánál 204 lóerőt teljesít, ám ugyanez az egység a Hyundai Veloster Turbo európai változatában „csak” 186 lóerős.


Igaz ugyan, hogy ezekkel a teljesítményadatokkal a koreaiak nem vehetik fel a versenyt a nagynevű európai gyártók erősebb sportmodelljeivel, vételáruk azonban így jóval kedvezőbb lehet: a Kia három- és ötajtós változatban is kínált GT modelljének indulóára 6,3 millió Ft, míg a konkurensek árcéduláján akár több millióval magasabb összeg is szerepelhet.  


Egyelőre nem is várhatjuk, hogy a Hyundai valódi, kemény sportautót készítsen, hiszen maga az „N” almárka is nagyon friss még, de a WRC-ben szerzett tapasztalatok alapján idővel ennek az ideje is elérkezik majd.  

Forrás: autoevolution.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei