Dél-Afrikában épülhet a legújabb Hyundai gyár


A dél-koreai Hyundai vállalat a hírek szerint új autógyárat tervez építeni Dél-Afrikában, ahol előbb kishaszon-járművek készülnek majd.

A szöuli székhelyű autógyártó helyi képviselete megerősítette azt a hírt, miszerint a Hyundai a jövő évtől megkezdi kishaszon-gépjárművek gyártását a dél-afrikai Gautengben, ahol később akár személyautókat is összeszerelhetnek majd.  

Habár hivatalos értékesítési adatok nem állnak rendelkezésre, a Hyundai a dél-afrikai piac erős harmadik helyén áll a Volkswagen és a Toyota mögött. A márka ezen túlmenően egyre növekvő népszerűségnek örvend Afrika más országaiban is, így pl. Angolában piacvezető.


Ennek ellenére a koreai anyavállalat ismételten hangsúlyozta, hogy nincs szükség afrikai gyártóbázis létrehozására, a felmerülő keresletet költséghatékonyan tudják kielégíteni a Hyundai már meglévő gyárai. Korea mellett a Hyundai Amerikában, Indiában, Csehországban, Pakisztánban, Kínában és Törökországban is rendelkezik gyáregységekkel.

Alan Ross, a Hyundai South Africa vezetője viszont megerősítette, hogy vállalata megalapította a Benoni gyárat, ahonnan importált egységekből havonta 500-600 teherautó gurulhat ki. az összeszerelés várhatóan jövő év januárjában indul és amennyiben sikeressé válik, a kapacitást folyamatosan növelni fogják. Ross azt is elárulta, koreai képviselők meglátogatták az East London Ipari Parkot (IDZ) egy lehetséges többmárkás összeszerelő-üzem létesítését vizsgálva.


A Mercedes East London összeszerelő-üzemét ellátó 16 beszállítónak is otthont adó ipari park négy éve jött létre akkor, amikor a kormányzat bejelentette a 2013-2020 időszakra vonatkozó autóipari termelési és fejlesztési programját, amelynek keretében az autógyáraknak legalább évi 50 ezer autót kell gyártaniuk ahhoz, hogy kormányzati kedvezményekhez jussanak.   

Tembela Zweni, az East London Ipari Park vezetője elmondta, a szervezet 3-4 vállalatot szeretnének meggyőzni, amelyek összesen mintegy 80 ezer autót gyártanának itt a jövő évtől kezdődően. Habár még nem biztos, hogy a Hyundai is ide szerződik, Ross szerint: „Lehetséges, a Hyundai látta ezeket.”


Múlt hónapban a kínai First Automotive Works (FAW) megnyitotta összeszerelő üzemét a Coega Ipari Parkban, ahol kezdetben 5 ezer személy- és kishaszon-gépjármű készülhet évente.

Egy idén megjelent felmérés szerint a korábban ígéretes növekedési zónaként emlegetett dél-afrikai autóipar továbbra sem veheti fel a versenyt más fejlődő térségekkel, így a BRIC országaival szemben sem. .

Afrika azonban legalább egymilliárd olyan vásárlóval rendelkezik, akik szeretnék életszínvonalukat minden tekintetben javítani. Ám az önálló kormányzattal és egyértelmű iparosodási célokkal rendelkező Kínához képest az afrikai kontinens széttagolt, hiányzik bármilyen gazdasági egység.

A felmérés szerint ezek az akadályok lehetnek az okai annak, hogy a koreai, kínai és indiai autógyártók már nem annyira érdeklődnek Afrika iránt, mint ahogyan néhány évvel ezelőtt hirdették.

Forrás: bdlive.co.za

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei