Blokkolná a telefonokat a Hyundai új szabadalma


A Hyundai nemrég egy olyan szabadalmi kérelmet nyújtott be, amely segíthet elkerülni a mobiltelefonok okozta baleseteket.

A statisztikák szerint a vezetés közben mobiltelefonjukat nyomkodó sofőrök 23-szor nagyobb eséllyel okoznak balesetet, mint azok, akiknek figyelmét nem vonja el a telefon. Ám a Hyundai nemrég benyújtott szabadalmi kérelmében az autó blokkolhatná az okostelefonok egyes funkcióit akkor, ha az a kormánykerék közelében van.

Akármennyire is innovatív elgondolás ez, rengeteg kérdést és akár ellenérzést is kiválthat. A Hyundai elgondolása ugyanis jelentősen túlmutat a kutatók azon igyekezetén, amellyel minden létező eszközzel, így fej- és szemmozgás érzékelőkkel próbálják a vezetők figyelmét az úton és a forgalmon tartani.


A szabadalmi dokumentumokban egyértelműen kijelentik, a rendszer „korlátozza és letiltja a mobileszközök egyes funkcióit, amelyek elvonhatják a használó figyelmét akkor, amikor az éppen mással van elfoglalva.” Ezen felül a biztonsági rendszer megtilthatja a vezetőnek, hogy az autó mozgása közben üzenetet írjon. Ez automatikusan, az SMS szolgáltatás lezárásával működne, ha a készülék a vezetőüléshez bizonyos közelségbe kerül.

Habár szinte biztosan sokkal könnyebb és biztonságosabb volna, ha az emberek vezetés közben zsebeikben tartanák okostelefonjaikat, a Hyundai ötlete egyáltalán nem nevezhető rossznak. Ennek ellenére jó néhány évbe beletelne, mire a Hyundai be tudna vezetni egy ilyen rendszert autóiban, nem beszélve arról, hogy azokban számtalan antennát kellene elhelyezni ahhoz, hogy a rádiójelek alapján pontosan meghatározzák a mobilok helyzetét az autón belül. A mobiloknak ráadásul egy alkalmazásra is szükségük lenne, amellyel összekötnék azt az autó biztonsági rendszerével.

Forrás: autoevolution.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei