Már szombaton is termel a Hyundai cseh gyára


A Hyundai csehországi üzeme a nagy kereslet miatt mostantól már szombatonként is termeli a megújult i30, ix20 modelleket, amely mellett megkezdték az átállást a vadonatúj Tucsonra is.

Eddig csak hétköznapokon készültek az új autók a Hyundai Motor Maunfacuring Czech nosovicei üzemében, ám az itt gyártott modellek iránti kereslet kielégítése érdekében áprilistól már szombatonként is működik, ráadásul az ilyenkor önkéntes alapon dolgozó munkatársak hétköznapi bérük csaknem dupláját kapják ezért a pluszmunkáért.   

„Még nem határoztunk arról, konkrétan hány szombati műszak lesz, ez függ a kereslet alakulásától is” – mondta Petr Vanek, a HMMC szóvivője. „Ilyenkor is két – délelőtti és délutáni – műszak kerül bevezetésre, amelyek az átlagos péntek esti műszak után kerülnek beiktatásra.”


Vanek szerint a hétvégi műszakok önkéntes alapon működnek majd. „Pótdíjakkal és egyéb kiegészítésekkel együtt a dolgozók ilyenkor szokásos fizetésük dupláját keresik meg. Ehhez jön még az ebéd és a különbusszal utazás is” – teszi hozzá Vanek. A vállalatnál az elmúlt évben az átlagos fizetés összege 29 992 cseh korona volt, amely az előző évihez képest 3,3 százalékot emelkedett.   

A Hyundai cseh gyára tavaly növelni tudta eladásait annak ellenére, hogy egyik legnagyobb piacán, Oroszországban csökkent a megrendelések nagysága. Az idei év első negyedében 3 százalékkal több, azaz 81 ezer autó készült Nosovicében, amelynek további emelkedésére számítanak az érkező új modellek hatására.


Nosovicében három modellt gyárt a Hyundai: az ix35, az i30 és az ix20 modelleket, amelyek közül a legnagyobb darabszámban az ix35-öt állították elő. Az orosz rubel árfolyamának csökkenése és a gazdasági válság hatására ma már kevesebb autót szállítanak Oroszországba, mint a hazai, cseh piacra. Nosovicéből a legtöbb autó az Egyesült Királyságba, Németországba, Spanyolországba és Olaszországba kerül, de emellett megnövekedett az Unión kívüli országok, így Törökország, Ausztrália, vagy Mexikó kereslete is.

Vanek szerint az idei év nagyon fontos a vállalat számára, hiszen 2015-re az összes modelljük átalakult. Január óta készül az i30 új változata, májusban indul az új ix20 gyártása, júniusban pedig megkezdik az ix35 utódja, a Tucson gyártását is. Mindezekkel együtt idén 10 százalékkal több, azaz mintegy 330 ezer új autó termelését tervezik. „A megnövelt termelést a futószalagok gyorsítása teszi lehetővé, amellyel a korábbi 60 helyett óránként már 66 autót tudunk előállítani. Emellett több mint száz új alkalmazottat is felvettünk” – mondja Vanek.  

Forrás: ekonomika.idnes.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei