Fekvőrendőr-jelző rendszert szabadalmaztatott a Hyundai


A Hyundai legújabb szabadalmi beadványa szerint a mérnökök egy olyan érzékelőrendszer kiépítésén dolgoznak, amely jelzi az úton elhelyezett fekvőrendőröket.

A szabadalmak nagy problémák helyett gyakran kisebb, de annál bosszantóbb gondokat igyekeznek megoldani. Itt van például a Hyundai legújabb találmánya, ahol az autó figyelmeztet a közeledő fekvőrendőrökre. Ugyan a friss jogosítvánnyal rendelkezők vagy az extrémen ültetett sportkocsik vezetőin kívül igazán nagy problémát senkinek sem jelentenek ezek a forgalomlassító eszközök, a Hyundai viszont ezzel az eszközzel még kényelmesebbé teheti az autózást.   

A Hyundai találmánya néhány jelenleg is elérhető technológiát használ, csak éppen egy teljesen más, új céllal. Az autóba épített GPS, egy kamera és különböző érzékelők nemcsak felismerik az autó előtti akadályt, de lemérik annak magasságát, szélességét és görbületét. Ezek alapján az autó számítógépe kiszámítja, mekkora sebességgel lehet biztonságosan áthajtani a fekvőrendőrön. Ha a vezető túl gyorsan érkezne, az autó egy üzenetet küld a vezetőnek, hogy lassítson.    


Úgy tűnhet, ez az előremutató megoldás egy olyan problémát igyekszik megoldani, amely sok vezető számára igazából nem is létezik. De gondoljunk bele, akár hazánkban is könnyen belefuthatunk egy olyan fekvőrendőrbe, amelyről lekopott már a figyelmeztető festés, akkor pedig jól jönne ez a figyelmeztetés, hogy megkíméljük a lengéscsillapítónkat, futóművünket.

És habár a Hyundai sehol nem említi a dokumentumokban, ez a rendszer rendkívül hasznos kiegészítő lehet az autonóm, vezető nélküli autózásban. A rendszerből csak az a parancs hiányzik, hogy az autó a kiszámított sebességre magától lassítson az akadály előtt, és a vezető nélküli autó ugyanolyan egyszerűen tudná kezelni a helyzetet, mint egy ember.  

Forrás: autoblog.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei