Jubileumi ix35 készült a Hyundai cseh gyárában


Még mielőtt megkezdődne az új Tucson gyártása, a Hyundai nosovicei üzemében az elmúlt hét végén legördült a futószalagról a 600 ezredik ix35 modell.

A Hyundai Motor Manufacturing Czech üzeme történelmi esemény tanúja volt, mivel június 4-én elkészült a Hyundai ix35 jubileumi modellje, amelynek szériaszáma 600 000-re végződik. Pontosan ennyi hobbiterepjáró készült itt, Nosovicében az elmúlt négy év során.


A Hyundai ix35 2011 július 1. óta készül a Hyundai Motor Manufacturing Czech üzemében, amely azóta a gyártó termékpalettájának legnépszerűbb modelljévé nőtte ki magát. A modell nagy sikere ellenére elérte életciklusa végét és néhány napon belül átadja helyét egy vadonatúj modellnek, a Genfi Autószalonon bemutatott új Tucsonnak.


Az ix35 ezen jubileumi példánya egy 2,0 literes dízelmotorral felszerelt fehér autó, amelyet orosz megrendelésre készítettek. Az autó rendeltetési helye szimbolikus jelentőségű, hiszen Oroszország az ix35 eddigi termelésének több mint 20 százalékával, azaz 121 ezer darabbal a modell egyik legnagyobb felvevőpiaca. A sorban Németország (60 ezer db), Nagy-Britannia (59 ezer db), Olaszország (48 ezer db) és Spanyolország (40 ezer db) tekinthető még a modell fontos piacának.


A Hyundai ix35 nemcsak Európán, de azon túl is népszerű és vágyott modell, így pl. Ausztráliába több mint 28 ezer Nosovicében gyártott ix35 fut az utakon, de Dél-Afrikába, Egyiptomba és Mexikóba is szállítottak a cseh gyárból. Néhány országban a Hyundai ix35 úttörőként mutatta be a Nosovicében készülő autók minőségi szintjét, amelynek révén később más innen származó modellekkel is bővítették a kínálatot.   


A modell gyártása 2010-ben eredetileg a Kia Motors szlovák üzemében indult meg, míg Nosovicében ugyanekkor indult be a Kia Venga gyártása. 2011-re azonban a hobbiterepjárók iránti kereslet olyan mértékben megnőtt, hogy a Kia zsolnai üzeme képtelen volt azzal lépést tartani, nem tudott elegendő Kia Sportage és Hyundai ix35 modellt egyszerre előállítani. Emiatt az ix35 várólistája egy évre nyúlt, amelyet a gyártás átszervezésével sikerült orvosolni.


A Hyundai ix35 öt éves életpályája során két nagyobb fejlesztésen ment keresztül, míg mostanra elérkezett az életciklusa legvégére – a gyártás júniusban befejeződik és átadja helyét egy teljesen új modellnek, amely elnevezésében visszatér a típus gyökereihez, hamarosan beindul a Tucson sorozatgyártása. Az új modellre eddig beérkezett megrendeléseket figyelembe véve pedig már most kijelenthető, hogy a Tucson jóval több lehet, mint a népszerű ix35 utódja.   


Forrás: hyundai-motor.cz

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei