A Hyundai R5 kategóriás i20 versenyautót épít


A Hyundai Motorsport a Rali-világbajnokság mellett a WRC-2 sorozatában már jövőre versenybe küldi saját i20 versenyautóját.

A Hyundai Motorsport csapatának nemcsak a mostani szezonban kell helyt állnia a mostani i20 generációra épülő versenyautó továbbfejlesztésével, illetve emellett párhuzamosan fejlesztik az új generációs i20 versenyváltozatát, de a koreai központ nemrég felkérte a vállalatot, hogy a márka motorsportprogramját tegyék minél elérhetőbbé a közönség számára, ezzel is növelve a rajongók elkötelezettségét.   


Ennek alapján a Hyundai Motorsport egy R5 kategóriás versenyautó fejlesztésébe is belekezdett, amelynek tesztelése már idén kezdetét veheti, a jövő év közepén pedig már rajthoz is állhat az új versenyautó. Az R5 előírásainak megfelelő jármű részt vehet az Európai Rali-bajnokságban (ERC) és egy sor hazai versenysorozatban is.


„Úgy vélem, az ügyféltevékenység nagyon fontos” – mondja Michel Nandan csapatfőnök. Az eddigi WRC autó kizárólag erre a versenysorozatra, valamint néhány egyéb rendezvényre készült. Az egyetlen olyan kategória, amely az egész világon fut, az R5, így egy ilyen autó építése jó döntés volt a Hyundai részéről – megmutatja, hogy a motorsportban is jelen vannak és versengenek. Megmutatja a vállalat globális marketingjét és sportos beállítottságát.”


Nandan azt is hozzátette, az R5-ös autó ugyanazt karosszériavázat kapja, mint a WRC autó, ami könnyebbé teszi az előírásoknak megfelelő építési folyamatot. „Rengeteg olyan dolgot használunk fel, amit már a WRC autónál elvégeztünk” – mondja. „A bukókeret elméletileg ugyanaz, ugyanazt a karosszériahéjat alkalmazzuk, csak részeiben tér el az autó. Az R5-be sokkal olcsóbb alkatrészek kerülnek – ugyanazok a rugóstagok minden sarokban és csupán kétféle lengőkar. Ez a versenyautónál sokkal nagyobb kompromisszumokat kíván. De mivel már a WRC-ben éljük az életünket, sokkal könnyebben meg tudtunk felelni a Koreából érkező R5-ös felkérésnek.”  


Forrás: autosport.com

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei