Nem a Creta lesz a Hyundai európai kisterepjárója


A Hyundai a jövőben tovább bővíti terepjáróinak kínálatát, Európába viszont nem a Cretát hozzák annak ellenére, hogy globális modellként mutatták be Indiában.

A Hyundaitól származó információk szerint az Indiában nemrég bevezetett Creta kisterepjáró nem kerül forgalomba sem Európában, sem pl. Ausztráliában, hanem két éven belül egy kifejezetten európai formavilágú modell érkezik helyette. Teszi ezt a márka annak ellenére, hogy a Kínában tavaly óta kapható ix25 modellel szinte tökéletesen megegyező – eltérő névvel és motorokkal forgalomba hozott – kisterepjárót júniusban „befolyásos globális modellként” mutatták be.


Úgy tűnik, a „globális” kifejezés inkább a fejlődő piacokra vonatkozik majd, a források szerint a vállalat egy harmadik, a korábbiaktól jóval eltérő variációt is kidolgoz a fejlett piacok kisterepjáró szegmensében. Ez az eddig még sehol nem látott új változat várhatóan 18-24 hónapon belül megérkezhet a Hyundai kínálatába. Formailag továbbra is a 2014-es Genfi Autószalonon bemutatott Intrado tanulmány jelentheti a legjobb kiindulási alapot, amelynek különleges formavilága a Nissan Juke vevőkörét célozhatja, gyártása pedig a márka török vagy cseh üzemében veheti majd kezdetét.


Az Európára szabott új kisterepjáró további két éves késlekedése rövid távon súlyos veszteséget okozhat a márkának. A nemsokára minden piacra megérkező Tucson méretben túlnőtt a kifutó ix35-ösön, amellyel még tovább nő a lyuk a Hyundai kínálatában. A kisterepjárók szegmense az egyik legdinamikusabban bővülő autópiaci szegmens, ahol egyre több autógyártó – érdekes módon a Toyota kivételével – képviselteti magát.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei