Rekordnyereséget ért el a Hyundai cseh gyára


A Hyundai Motor Manufacturing Czech tavaly történelmének legjobb évét zárta, a vállalat csaknem kilenc milliárd cseh korona profitot termelt koreai tulajdonosának.

A Hyundai nyilvánosságra hozta cseh leányvállalatának éves jelentését, amelyet korábban már leadott a cseh cégbírósághoz. Ennek alapján a vállalat összesen 106 milliárd cseh korona, azaz 1 218 milliárd Ft bevételt ért el tavaly, amelyből a tiszta nyereség összege 8,973 milliárd korona, 103,1 milliárd forint. A profit ezzel a tavalyihoz képest 22 százalékkal, 1,64 milliárd koronával növekedett, miközben az értékesítés bevétele csak tizedével emelkedett.  

A Hyundai tavaly csak enyhén, 307 450 darabra növelte termelését. A termelési mennyiség növekedésénél jóval magasabb eredmény annak köszönhető, hogy a vállalatnak sikerült jóval több magasabb árréssel rendelkező modellt értékesítenie, mint korábban. Ezzel a cseh korona gyengülését is sikerült ellensúlyozniuk.   


A Hyundai egy autóra jutó nyereségével tavaly megelőzte a hazai Škoda Auto vállalatot is. utóbbi tavaly ugyan 18 milliárd korona nyereséget ért el, ehhez azonban háromszor annyi autót kellett gyártania, mint a Hyundainak, vagyis minden legyártott autóból nagyjából 30 ezer korona nyeresége származott.

A Hyundainál durván 3 400 főt foglalkoztatnak jelenleg, akik 96,5 százaléka a régióban él, míg a beszállítók további hétezer főt alkalmaznak. A termelés több mint 95 százaléka 55 országba kerül exportálásra, a legnagyobb piac sorrendben Németország, Oroszország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország, míg Csehország 13 808 darab autójával a termelés 4,5 százalékával a hatodik helyen áll. A jelentés szerint a cseh piacra kerülő autó átlagos értéke 263 500 korona (kb. 3 mFt), ami kissé alacsonyabb, mint 2013-ban volt.   


A vállalat termékeivel tavaly megjelent a mexikói, dél-afrikai és ausztrál piacon is, ahol szintén az ix35 volt a legkeresettebb modell, amely a nosovicei termelés több mint felét, 56 százalékát tette ki. A termékmixben 32 százalékkal az i30 került a második helyre, míg az ix20 12 százalékot jelentett.. Az ix35 helyett júliustól a Tucson készül az üzemben, idén a cseh gyár 330 ezer új autó legyártását irányozta elő, amelyből a vadonatúj modell 106 ezer példányt jelent majd.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei