Teljes gőzzel termel a Hyundai cseh üzeme


A Hyundai Motor Manufacturing Czech nosovicei üzemében az év első felében 166 830 autó készült, miközben három új modell bevezetése mellett a termelés üteme is felgyorsult.

A Hyundai európai üzemében az idei év első félévében előállított három (ha szigorúan vesszük, négy) modell termelési arányában továbbra is az ix35 modell áll az élen 53 százalékkal, mögötte az i30 29, míg az ix20 12 százalékos részarányával, míg az új Tucson a teljes termelés 6 százalékát adta július végéig.


A négy éve, 2011. július 1-től termelt ix35 gyártása idén június 19-ével fejeződött be, addig 88 250 darab készült belőle idén, helyette június 15-én mutatták be az új Hyundai Tucsont, amelyből összesen 10 400 darabot termeltek július végéig. A termelési ranglista második helyén 47 700 legyártott darabbal az i30 áll, amelynek három, három-, ötajtós és kombi változata januártól jelentősen megújulva került gyártásra, a típus kínálata pedig egy vadonatúj, 1,6-os feltöltős és 186 lóerős Turbo változattal is bővült. Harmadikként az ix20 20 450 példányban készült Nosovicében, amely Csehországban továbbra is a legnépszerűbb a kompakt egyterűek kategóriájában.  


A gyárban készülő termékek legnagyobb felvevőpiacai továbbra is az Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország, Oroszország, Olaszország és Csehország. Ez utóbbi, kvázi hazai piacra 8 500 autót értékesítettek idén, amely fél százalékkal (4,5 helyett 5) több mint a tavalyi első félévben. Az Európán kívüli piacok közül első helyen áll Ausztrália, azt követi Törökország, Egyiptom, Mexikó és Kolumbia. A szállítás arányaiban idén nagyobb szerep jutott a vasúti fuvarozásnak, az elkészült autók a korábbi 35 százalék helyett idén már 40 százalékban ilyen módon hagyták el az üzem területét.


Érdekes az elkészült autók megrendelt színösszeállítása is. habár az üzemben széles választékban kínálnak különböző színeket, bizonyos színek időről időre meghatározóakká válnak. Idén az első félévben a legtöbben, 32 százalékban fehér színű autót választottak, ezt 17 százalékkal a fekete, 13,5 százalékkal a szürke és 10 százalékkal az ezüst szín követi. Ezek összesen a termelés 72 százalékát adják, vagyis a legördülő autók csupán 27 százaléka volt más színű.  


Ahogyan arról már korábban megjelentek a hírek, a Hyundai nosovicei üzemében 10 százalékkal megemelték a termelést, vagyis az eredeti 300 ezres éves kapacitás helyett idén akár 330 ezer autó is készülhet itt. A megnövelt termelést a futószalagok felgyorsításával, valamint 150 új alkalmazott beállításával érik el, amelynek eredményeként óránként már 66 autó készülhet a korábbi 60 helyett. Emellett természetesen a Hyundai alvállalkozóinak is bővíteniük kellett személyi állományukat ahhoz, hogy ők is gyorsítani tudják termelésüket. Az együttesen „Hyundai projekt” néven ismert szövetségi rendszer nagymértékben hozzájárul a térség munkanélküliségének csökkentésében. A HMMC stabilan és teljes kapacitással termel, különösen az új Hyundai Tucson iránt mutatkozó hatalmas érdeklődés miatt, amelyet nemcsak az eddigi, de új piacokon is árusítanak majd.   

Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei