Négyezer Hyundai veszett oda a kínai robbanásban


A kínai Tiencsin kikötővárosban egy teljes autós logisztikai központ is megsemmisült, ahol a Hyundai Motor 136 millió dolláros autókészlete is odaveszett.

Hatalmas robbanássorozat rázta meg a kínai Tiencsin városát, ahol egy vegyi anyagokat tároló raktárházban keletkezett tűz és detonáció több autógyártó által használt logisztikai központot is megsemmisített. A Hyundai Motor szintén az eset károsultjai között van, a vállalat itt tárolta Dél-Koreából importált autóinak egy részét.  

„Nagyjából négyezer Hyundai márkájú gépkocsi volt a telepen” – mondta egy ipari vezető. „Mind olyan luxusautó, mint pl. a Genesis limuzin. Mivel az összes autó kiégett, a teljes kár elérheti a 160 milliárd koreai wont (kb. 38 milliárd Ft).”


A Hyundai Motor elsősorban kínai közös vállalatán, a Beijing Hyundai Motor vállalaton keresztül értékesíti autóit Kínában. Ezen túlmenően viszont a vállalat koreai üzemeiben is készülnek olyan prémiummodellek, amelyeket a Hyundai Kínába exportál.

„Emiatt az olyan luxuskategóriás autók, mint a Genesis, az Equus modellek voltak a telephelyen, amelyek darabonkénti ára megközelíti a 40 millió wont (kb. 9,5 mFt)” – mondja a hivatalnok, aki hozzátette, a kár valós értékének felbecslése időt vesz igénybe, hiszen a kínai hivatalok még most is vizsgálják, mi okozhatta a raktár detonációját.


A Hyundai képviselői elismerték, hogy valóban káruk keletkezett a robbanásban. Ennek ellenére megnyugtattak mindenkit, hogy a robbanások nem érintik jelentős mértékben a kínai vásárlókat. „A veszteségek korlátozott mértékűek, hiszen a terület biztosítva volt és az érintett autókat még nem szállították le az ügyfeleknek” – mondja a Hyundai képviselője.    

A Hyundai Motor 2004-ben 11,4 milliárd wonos (kb. 2,5 mrd. Ft) veszteséget volt kénytelen elszenvedni akkor, amikor egy 1 058 autót szállító hajó Szingapúr közelében egy olajszállító tankerhajóval ütközött és elsüllyedt. A veszteséget a biztosító akkor is megtérítette.

Forrás: koreatimes.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei