14 millió dollár kártérítés egy rossz légzsák miatt


Egy virginiai bíróság szerint a Hyundai Motornak 14 millió dollár kártérítést kell fizetnie, mert egy baleset során nem működő légzsák miatt a vezető traumatikus agykárosodást szenvedett.

Még 2010-ben történt, hogy az akkor 16 éves Zachary Duncan két éves Hyundai Tiburon típusú gépkocsijával lesodródott az útról, ahol az autó bal oldala egy fának ütközött. Az ütközés során a vezetőoldali oldallégzsák nem lépett működésbe, a fiú pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Az másik oldalon ülő utasnak nem esett baja.


Duncan szülei az eset után beperelték a Hyundai vállalatot, mivel az ügyvédek szerint a légzsák tervezési hibája, a szenzorok rossz, ülés alatti elhelyezkedése miatt nem nyílt ki a konkrét esetben. A per során kiderült, hogy a Hyundai korábban különböző tanulmányokat is végzett és tudott a potenciális kockázatról, ám mégsem tett semmit annak elhárítása érdekében.

Végül az esküdtekből álló tanács nyolc órás tanácskozást követően úgy döntött, hogy egyértelműen a hibás légzsák okozta a fiatal sérüléseit, ezért a Hyundainak 14 millió dolláros kártérítést kell fizetnie Zachary Duncan részére.

A Hyundai szóvivője, Jim Trainor a döntést követően nyilatkozatban közölte, a vállalat nem ért egyet a döntéssel és biztos abban, hogy a fellebbezést követően más eredmény születik majd.

„Habár alapvetően szimpatizálunk a fiatalemberrel és annak családjával, az igazsághoz mégis hozzátartozik, hogy Zachary maga vezette autóját a fának. Az autó tetejét a fa bezúzta, amely elérte a vezető fejét is.” – monda Trainor, majd hozzátette: „Egyetlen légzsák sem tudta volna megvédeni egy ilyen ütközéstől a fiút.” Trainor azt is megjegyezte, a 2008-as Tiburon az összes szövetségi biztonsági előírásoknak megfelelt és négy csillagos eredményt ért el az oldalütközéses törésteszten.

„Ez fontos győzelem az ügyfelem számára és a nyilvánosság számára is.” – mondja Ari Casper, a Duncan család ügyvédje. „Remélhetőleg a döntés ráveszi az autógyártókat, hogy valóban biztonságos járműveket engedjenek az utakra.”  

Forrás: autonews.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei