A Hyundai feljelentette agresszív szakszervezeti aktivistáit


A Hyundai Motor Company Dél-Koreában 13 szakszervezeti aktivista ellen feljelentést tett a rendőrségen, miután a vállalat legnagyobb összeszerelő üzemében 82 munkás sérült meg egy eldurvult összecsapásban.

Egy a Koreai Szakszervezeti Szövetség és a Hyundai vezetése, illetve biztonsági szolgálata között lezajlott július 20-án történt három órás vita eredményeként 2 millió dolláros kára keletkezett a vállalatnak, legalábbis ez áll az autógyártó e-mailen adott tájékoztatójában. A szakszervezet szerint a felfordulásban körülbelül 100 ember sérült meg összesen.

A Hyundai szakszervezeti munkásai, akik 2012. augusztusában egy sorozatos munkabeszüntetéssel több, mint 1,7 trillió wonos kárt okoztak a kiesett termelés miatt, nem vettek részt a verekedésben. Egy csoportból néhányan megpróbáltak erőszakkal bejutni Ulsan egyik termelőüzemébe, bambusz rudakkal és kövekkel dobálva a biztonsági személyzetet, akik tűzoltótömlőkkel próbálták sakkban tartani a feldühödött tömeget – áll az autógyártó és a szakszervezet közleményében.    

A vállalat az ügyben bejelentést tett Ulsan városának rendőrkapitányságán, akik vizsgálatot indítanak a részletek felderítésére. „Mi szorosan nyomon követjük az eseményeket.” – mondta Jeong Ho Hee, a Koreai Szakszervezeti Szövetség szóvivője.

Az aktivisták azt követelték, hogy a Hyundai az eddig az alvállalkozóknál foglalkoztatott időszakos munkások teljes létszámát, azaz 6 800 főt minősítse át állandó munkássá azért, hogy azok jobb fizetést és juttatásokat kapjanak. A Hyundai tavaly decemberben felajánlott egyezményének értelmében 3 500 munkást minősít át 2016 első feléig, ám ezt a szakszervezet akkor visszautasította.

„Az incidenst egy harmadik fél robbantotta ki, amely nem segít sem a vállalat, sem a nem állandó munkavállalók szakszervezetének helyzetén.” – mondta Lee Sang Hyun, az NH Investment & Securities elemzője.   

A Hyundai szakszervezetének néhány, az állandó munkásokat képviselő vezető tisztségviselője egy másik rendezvényen vett részt azon a napon, amikor a verekedés kitört. Kwon Oh Il, az autógyártó szakszervezetének szóvivője hozzátette, hogy az erőszakos betörési kísérlet egy ettől teljesen független esemény volt és a Hyundai egyetlen szakszervezeti dolgozója sem vett részt benne.  

Forrás: bloomberg.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei