Bürokrácia hátráltatja a Hyundai kínai bővülését


Diplomáciai források szerint a kínai kormány és Chongqing tartomány kormányzata közötti bürokratikus harc miatt késik a Hyundai negyedik kínai üzemének jóváhagyási engedélye.  

A Hyundai Motor elnöke, Mong-koo Chung március végén írt alá szándéknyilatkozatot Chongqing tartomány kormányzatával arra vonatkozóan, hogy a vállalat negyedik kínai gyárát a délnyugati metropoliszban építi fel és ezzel újabb lökést adhat a márka kínai terjeszkedésének, főként az ország nyugati régiójában.  

Ennek ellenére az Állami Tanács felügyelete alá tartozó és a külföldi autógyártók kínai gyárait engedélyező Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság nem adta meg a végső engedélyt a Hyundai számára, így az eredetileg június elsejére tervezett alapkőletétel is késik.

A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a kínai kormányzat a nemzeti fejlesztési terveknek megfelelően azt szeretné, ha a Hyundai negyedik Chongqing helyett a keleti Hebei tartomány Cangzhou városában épülne fel. Eközben a Hyundai kínai partnere, a Pekingben már három üzemet működtető Beijing Automotive szintén tiltakozott a negyedik gyár megépítése chongqingi építésével kapcsolatban.


„A Hyundai Motor jelenleg többféle lehetőséget fontolgat, amelyekkel kielégítheti a kínai központi kormány igényeit, miközben szeretne nyomást is gyakorolni a negyedik gyár építésével kapcsolatban” – mondja a diplomataforrás. „A Hyundai Chongqing városát tartja legoptimálisabb helyszínnek a terjeszkedéshez Kína nyugati régiójában. Így aztán igyekszik nem feladni terveit” – tette hozzá a forrás.  

A Hyundai eközben áprilisban leváltotta kínai képviseletének alelnökét, Seol Young-heungot, aki az elmúlt évtizedben a Hyundai kínai terjeszkedéséért volt felelős.  

A Hyundai célja, hogy Chongqingben egy 300 ezer darabos éves kapacitású üzemet építsen fel, amely a vállalat első külföldi beruházása lenne 2012 óta.

Tavaly a Hyundai 1,03 millió autót adott el Kínában, amely 20,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, 2012-es eredményt. Ez volt az első alkalom, amikor a Hyundai éves értékesítési eredménye meghaladta az egymilliót azóta, hogy a a vállalat 2003-ban belépett a kínai autópiacra.

Forrás: english.yonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei