Már Nagy-Britanniában is kapható az üzemanyagcellás Hyundai


A Hyundai bejelentette, hogy zéróemissziós, hidrogén meghajtású ix35 Fuel Cell modelljét mostantól Nagy-Britanniában is bárki megvásárolhatja.  

A világ első sorozatgyártású üzemanyagcellás hobbiterepjárója 53 105 fontért vásárolható meg, amely már tartalmazza azt a 14 880 fontos hozzájárulást is, amelyet a HyFive projekt keretében kap meg az új tulajdonos. A HyFive projekt célja, hogy öt globális autógyártó üzemanyagcellás modelljéből 110 darabot állítson forgalomba.

A projekt keretei között London körzetében három további hidrogénkút felállításáról is gondoskodnak, amelyekkel együtt 2015 végétől már öt nyilvánosan működő töltőállomás áll az üzemanyagcellás modellek tulajdonosainak rendelkezésére Londonban, egy pedig Swindonban.


A Hyundai ix35 a világ első tömeggyártású üzemanyagcellás autója, amelyet 2013 óta csak kiválasztott vállalati, vagy kormányzati ügyfelek részére értékesítettek. Az autók a világ 15 országában már az utakon vannak, ebből Európában 11 országban kaphatóak.

Az ix35 Fuel Cell egy 133 lóerős elektromos motorral rendelkezik, amelynek végsebessége 160 km/óra. A hidrogén két tankban viszi magával, amelyek összes kapacitása 5,64 kg, ezzel pedig az autó hatótávja egyetlen tankolással elérheti az 590 kilométert is. A Hyundai szerint a 24 kWh kapacitású lítium-ion akkukkal felszerelt rendszer akár mínusz 25 fokban is teljes mértékben működőképes.


Ezek a remek értékek a Hyundai koreai és globális kutatóinak és fejlesztőinek több éves munkájának eredménye. A mostani Hyundai ix35 Fuel Cell már a márka negyedik generációs üzemanyagcellás technológiájára épül. Ez a generáció jelentős előrelépés elődeivel szemben, amelyekhez képest a hatótáv több mint 50 százalékkal növekedett, miközben 15 százalékkal gazdaságosabban üzemel és továbbra sem juttat káros anyagot a légtérbe.   

Forrás: hyundaipressoffice.co.uk

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei