A Hyundai i30 Ausztrália legnépszerűbb autója


A Hyundai kompakt i30 modellje júniusban minden konkurensét megelőzve került az eladási listák élére Ausztráliában.  

Az egykor olcsó és igénytelen kisautójával piacra lépett Hyundai mára felnőtt konkurenseihez, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy az i30 júniusban a kontinens legnépszerűbb modelljévé lépett elő, nem kis meglepetést okozva ezzel az autós szakmának. Nem ez ugyan az első eset a márka ausztrál történelmében, ám az is igaz, nem túl gyakori, hiszen legutóbb 1998 júniusában tudta megverni a Hyundai Excel a Holden Commodorét.


A teljes igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a Hyundai hatalmas árengedményt jelentett be: 19 990 ausztrál dollárért (kb. 4,3 millió Ft) adta az automata sebességváltóval és tolatókamerával ellátott i30 modellt, amely közel 7 ezer dolláros (kb. 1,5 millió Ft) árengedményt jelent a listaárhoz képest. A Hyundai egyik kereskedőjének tájékoztatása szerint négy eladott i30-ból három ilyen akciós modell volt, így júniusban több mint 5 500 darab talált gazdára a modellből, megelőzve ezzel az eddigi listavezető Toyota Corollát, amelyből 4 150 db, illetve a 4 130 darabos értékesítésével a harmadik helyre visszaszoruló Mazda3-at is.   


Ez az eredmény még érdekesebb, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az i30 esetében csak az ötajtós számait tartalmazza, míg a Toyotánál és a Mazdánál ebbe a négy- és ötajtósok is beleszámítanak. A Hyundai i30 lépcsőshátú változata Elantra néven fut, amelynek 680 darabos eladását hozzászámolva az eredmény még kimagaslóbb lenne.


A Hyundai autói először 1986-ban jelentek meg az ausztráliai Perth városában, ahol a John Hughes márkakereskedésben lehetett megvásárolni. A márkát előbb a Bond Corporation importálta a szigetországba, majd pénzügyi nehézségek miatt 1990-től egy szingapúri székhelyű vállalat hozta be, míg végül a Hyundai 2003-ban gyári képviseletet hozott létre.


A koreai autógyártó jó eséllyel pályázik idén a harmadik legnépszerűbb márka címre, hiszen a jelenleg a Toyota és a Mazda mögött harmadik Holden azon kevesek közé tartozik, amelyek eladásai a tavalyihoz képest júniusban csökkentek. Sőt, valójában a Hyundai az idei év hat hónapjából háromban már megelőzte a Holdent, kettőjük között most 1 100 darab a különbség.  

Forrás: carsguide.com.au

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei