Hárommillió autó készült a Hyundai amerikai gyárában


A Hyundai Motor Manufacturing Alabama munkatársai és gépei néhány napja egy pillanatra megálltak, hogy méltóképpen megünnepelhessék az alabamai Montgomeryben elkészült hárommilliomodik járművet.

A HMMA legújabb mérföldkövére csupán kicsivel azután került sor, hogy tíz éve, 2005 május 20-án először beindult a sorozatgyártás ebben az 1,8 milliárd dolláros üzemben. „Csaknem háromezer dolgozónk elkötelezettsége és odaadása tette lehetővé, hogy a HMMA Amerika délkeleti régiójának minden autógyártó vállalatánál gyorsabban elérje ezt az eredményt és elkötelezettségünket Észak-Amerika több mint hárommillió Hyundai vásárlójával is megismertették” – mondta Jun-ha Kim, a Hyundai Motor Manufacturing Alabama elnök-vezérigazgatója.


Kizárólag a HMMA alabamai üzeme készíti az észak-amerikai autópiacra szánt Sonata limuzint, de itt készül az Elantra, illetve a mindkét típusba kerülő négyhengeres benzinmotorok is. Fennállása óta a gyárban körülbelül 1 863 700 darab Sonata és 719 500 darab Elantra készült, amelyek mellett 2006 és 2010 között 416 800 darab Santa Fe is itt gördült le a szalagokról. 
  

A Hyundai Motor Manufacturing Alabama közel 3 ezer főt foglalkoztat teljes munkaidőben azon a közel 32 hektáros területen, ahol évente 400 ezer autót és 700 ezer erőforrást képesek előállítani.  


Az itt gyártott modellek idén májusig a Hyundai Motor America 2015-ös hazai eladásainak 44 százalékát tették ki. Emellett a cég Kanadába is exportálja termékeit, ahol a gyár termékei a Hyundai Auto Canada 2015-ös eddigi értékesítési eredményeinek 25 százalékát jelenti.    


Az alabamai Montgomery városában három éves építési munka eredményeként 2005. május 20-án avatták fel a Hyundai gyárát. Amikor a Hyundai Motor Company 2002-ben az építés mellett döntött, ez volt az autógyártó első személyautógyára az Egyesült Államokban. Az üzemben kezdetben a Sonata modellek összeszerelése folyt, amelyet 2006-tól a Santa Fe egészített ki.   


2009 novemberében a HMMA már a második motorgyártó üzemét avatta fel, ahol a megújult Sonata modellbe beépítésre kerülő vadonatúj Theta négyhengeres motorját kezdték gyártani. Ugyanekkor, 2009 novemberében gördült le a szalagról az egymilliomodik autó is. egy évvel később, 2010 novemberében érkezett meg a gyártósorokra az új Elantra, amellyel együtt átalakították a termelési rendszert is. A HMMA még ebben az évben elérte eredetileg tervezett 300 ezer darabos maximális kibocsátását.


2011 májusára elkészült a HMMA módosított és kibővített motorgyártó üzeme, ahol megkezdődött az Elantra NU kódjelű négyhengeres motorjának összeszerelése. Két hónapra rá a HMMA legyártotta Észak-Amerikának szánt egymilliomodik Sonata modelljét. A Sonata és Elantra iránti jelentős keresletre reagálva a HMMA 2012 szeptemberétől már három műszakban gyártja autóit, amellyel egy időben az üzem termelési kapacitását évi 400 ezer darabra emelték. Egy évvel később rekordnagyságú 399 500 autó készült el itt.


A Hyundai Motor Company, a Hyundai Motor Manufacturing Alabama és annak dolgozói 2002 óta több mint 8,5 millió dollárnyi adománnyal, támogatással  járultak hozzá Montgomery és a River régió közösségi életéhez.  

A Hyundai Motor amerikai üzeme mellett Kínában (BHMC), Indiában (HMI), Brazíliában (HMB), Oroszországban (HMMR), Törökországban (HAOS), Csehországban (HMMC) és természetesen Dél-Koreában is rendelkezik gyártóüzemekkel, amelyek összes termelési kapacitása 2014-ben 5 millió darab volt.


Forrás: globalpr.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei