A cseh gyár ősszel már három műszakban termel


A Hyundai 2008-ban nyitotta meg első saját gyárát Csehországban annak érdekében, hogy könnyebben ki tudja szolgálni az itt előállított termékeivel az európai piacot.

A csehországi Nosovicében található Hyundai összeszerelő üzemben várhatóan szeptember végén vagy október elején beindítják a harmadik műszakot is. Az ezt követő egy év során várhatóan a gyár termelése eléri a 300 ezer autót évente. Ezt Petr Vanek, a Hyundai Nosovice szóvivője mondta el.


„A harmadik műszak beindításával 800 új alkalmazottat is felvettünk, ennek hozadékaként a beszállítóknál is több ezer fővel nőtt a munkavállalók száma.” – mondta Vanek. A jelenlegi kétműszakos termelésben óránként 66 autó készül el. Ezt a szintet a harmadik műszakkal egyelőre nem fogják tudni azonnal elérni. „Egyelőre a harmadik műszak felfutási szakaszban lesz, 40 autó/óra körüli kezdeti teljesítménnyel, ami később fut fel.” – mondta Vanek. A harmadik műszak termelésének lassú felfuttatása miatt még nem biztos, hogy a gyár össztermelése jövőre eléri a 300 ezer autót. Keresleti oldalról nincs probléma, folyamatosan nő a Hyundai itt gyártott típusai iránti kereslet.


A harmadik műszak beindításával a cseh gyárban a dolgozók létszáma eléri a 3500 főt, míg a beszállítóknál további 7000 alkalmazott dolgozik. A Hyundai ezen üzemében nemcsak cseh munkavállalók dolgoznak, jelentős a lengyel, illetve szlovák alkalmazottak aránya is.

A gyárban előállított autók 97 %-a exportra kerül, csupán 3 % marad a helyi piacon. A gyár legjelentősebb exportpiaca Németország, Spanyolország, Lengyelország, Anglia, illetve Olaszország.  


A termelés bővítése mellett a termékkínálat is módosításra került, mivel júliustól (két hónappal a tervezett indítás előtt) Nosovicében gyártásba került a Hyundai ix35 terepjárója, amelyet addig a szlovákiai Zsolnán, a KIA gyárában állítottak elő. Mivel azonban a termelés bővítésére nem volt kapacitás, így az addig Nosovicében gyártott KIA Venga modell gyártása átköltözött a KIA zsolnai gyárába. Így most már elmondható, hogy az összes Hyundai termék a Hyundai gyárban, míg az összes KIA termék KIA gyárban készül.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei