A közeljövő új Hyundai modelljei - i30 és ix30

A Hyundai dinamikus fejlődésének egyik sarokköve a folyamatos kutatás-fejlesztés, melynek eredményeképpen egyre újabb modellek jelennek meg, amelyek mind formatervükben, mind felszereltségükben képesek komoly konkurenciát jelenteni a versenytársaknak.

Ez a kutatás-fejlesztési tevékenység nem áll meg, az elkövetkezendő években sorra jelennek meg ígéretes modellek, melyek a Hyundai márka hosszútávon fenntartható sikerességének részét képezik. Ezekből gyűjtöttem össze pár csokorra valót:

i30:

Az i30 vitathatatlanul a Hyundai egyik legfontosabb modellje, amely az európai ízlésvilághoz közeledés első gyümölcseként, a németországi Rüsselsheimben található fejlesztőközpont munkája nyomán jelent meg 2007-ben. Habár a modell népszerűsége a mai napig töretlen, a fejlesztők már jó ideje dolgoznak az utódon.


A jelenlegi modellhez képest jelentős külső változásokat mutat az új i30. A koreai tervezők a Hyundai új formanyelvét, a folyékony szobrászatot továbbfejlesztve alkották meg a külsőt. Ennek eredményeképpen érzékelhető, hogy az autó hátsó része jelentős átalakuláson ment keresztül, hiszen az eddigi függőleges lámpatestek vízszintes fényforrásoknak adták át a helyüket. Ezekbe az egységekbe - az első fényszórókhoz hasonlóan - LED fényforrásokat is terveztek a mérnökök.

Ennek megfelelően a műszerfalat is jelentősen áttervezik, formavilága erősen hasonlít a vele közös padlólemezre épülő Veloster-re, illetve a nála nagyobb i40-re, ám nem három-, hanem négyküllős a kormánykerék.


Műszakilag az autó megkapja az új 1,6 literes, GDI benzines motort, amely 140 lóerős lesz, a benzines kínálat csúcsa ugyanezen motor a turbós változata lesz, várhatóan több, mint 200 lóerős teljesítménnyel. A dízel-kínálat az 1,7 literesre szorítkozik, de rögtön két teljesítménnyel is elérhető lesz az egyturbós motor. Néhány nem hivatalos információ szerint nem elképzelhetetlen egy hibrid verzió megjelenése sem.

ix30:

Várhatóan valamikor az új i30 megjelenése után, talán csak 2014-ben mutatják be a modell buszlimuzin változatát, amely a mostani névadási séma szerint az ix30 nevet viselheti.


A 2008-ban bemutatott HED-5 „i-Mode” tanulmányautó alapján készült hétüléses buszlimuzin az ix20-hoz nagyon hasonló külsőt kap (egy ideig össze is keverte a kémfotókon szereplő autót a sajtó a már megjelent ix20-szal), erre utal az első-hátsó lámpák hasonlósága, egyedi jellegzetessége lesz azonban a hátsó oldalajtók törésvonala.


Az autó motorizáltsága nagy valószínűséggel az új i30-éval egyezik meg, vagyis 1,6 literes benzines, illetve 1,7 literes dízelmotorok különböző változatai hajtják majd az új ix30-at.

Folyt.köv.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei