Törökország a Hyundai kisautógyártó bázisa lehet


A Hyundai autógyártó nagyhatalom törökországi gyárában egy teljesen új modell összeszerelését tervezi a közeljövőben. Ennek érdekében 400 millió eurót fektet be a gyár bővítésére, ahol 2013-tól egyes hírek szerint az i10u megjelölésű kisautót állítják majd elő. Ezzel a lépéssel a török üzem a Hyundai kisautógyártó bázisává válhat.

A Hyundai egy teljesen úgy modellt kíván Törökországban gyártani. Azért döntöttek az új modell törökországi gyártása mellett, mivel a török üzemben elsősorban európai piacra gyártanak gépkocsikat. Jelenleg is itt gyártják az európai piacra szánt i20 modellt, ám a tervek szerint egy ennél kisebb modellt, az i10u gyártását is idehelyeznék. A gyár korszerűsítésével az i20 modellből évente 120 ezret, míg i10 modellből 80 ezret tudnának gyártani. Ahhoz, hogy a két modellből 200 ezer darabot elő tudjanak állítani évente, szükséges az összeszerelő üzem 400 millió eurós korszerűsítése.


Európában a gazdasági válság nyomán egyre nő a kereslet a kisebb kategóriájú gépkocsik iránt, így érthető a Hyundai kiskategóriás autói gyártásának kapacitásnövelése a térségben. Allan Rushfort, a Hyundai Motor Europe elnöke szerint az i20 modell értékesítési darabszámai egyre nőnek, jelenleg évi 100 ezer darab kel el belőle, ám ez a közeljövőben akár 130 ezerre is emelkedhet. Az i10 esetében is hasonlóra számítanak, ezért is fontos az Izmitben létrejövő bővítés.

A Hyundai másik európai üzeme, a csehországi Nosovicében csúcsra jár, az ix20, az i30 iránti kereslet, valamint az ix35 gyártásának beindítása miatt a közeljövőben eléri a 300 ezer darabos maximális kapacitását. (Erről bővebben egy további posztban fogok írni) Az ősszel bevezetésre kerülő i40 modell európai gyártására sincs így reális esély. Törökország Dél-Koreával szabadkereskedelmi egyezmény aláírására készül és ezzel a lépéssel a török üzem előtt nagyobb tér nyílik az európai exportpiacon. Az i10 modellt eddig csak Indiában gyártották, akárcsak az i20 modellt, amelyet már egy ideje szintén Törökországban szerelnek össze.

Emellett szó van egy motorgyártó üzem létrehozásáról is, amelyben az előállított motorok a Hyundai más gyáraiba is eljuthatnak. 

A teljes cikk itt olvasható.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei