A Hyundai inkább hibrideket és üzemanyagcellás autókat fejleszt


A Hyundai Motor Company nem tervezi elektromos autók gyártását. A Hyundai–KIA Automotive Group (HKAG) közleménye szerint megosztják fejlesztéseiket, így a KIA az elektromos autók fejlesztésére, míg a Hyundai az ún. „plug-in” hibridek és hidrogénnel üzemelő üzemanyagcellás járművek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

Yang Woong-chul, a csoport elnökhelyettese ezt még Frankfurtban jelentette be egy sajtóértekezleten.

A Hyundai bejelentése igen figyelemfelkeltő volt, hiszen ezzel egy időben a legtöbb európai autógyártó az elektromos autók fejlesztése iránti elkötelezettségét hangoztatta. 


Az új felosztás szerint a KIA létrehozza a csoport első nagy sebességre képes elektromos járművét, mely projektnek a TAM nevet adták. (erről a modellről már korábban beszámoltam) Ennek megjelenése várhatóan még az év vége előtt megtörténik. A Frankfurtban is kiállított Hyundai BlueOn kisautó, melyet még 2010-ben fejlesztett ki a csoport fejlesztési részlege, KIA márkanév alatt szintén megjelenik még az idén.


A Hyundai technológiai előnnyel rendelkezik az üzemanyagcellás gépjárművek gyártásában, hiszen a 115 kW-os teljesítményű egység az ix35-ben már bizonyítja fejlettségét.

„A Toyota a hibrid autók fejlesztésének éllovasa, a vegyipari cégek pedig fejlett technológiával rendelkeznek." – mondta Lee Hang-koo, a Koreai Ipargazdasági és Kereskedelmi Intézet munkatársa.

„A Hyundai az üzemanyagcellás és plug-in hibridek fejlesztésére helyezi a fő hangsúlyt, mivel úgy tűnik, ez az autóipar fejlődésének új iránya, főképp 2030 után.”

Ám hozzátették, ha az elektromos járművek új akkumulátortechnológiája lehetővé teszi és bekerülési értéke töredékére csökken, megváltozhat a Hyundai álláspontja és fejlesztési iránya.    

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei