A koreai külügyminisztérium golyóálló Equust vásárol


A dél-koreai külügyminisztérium bejelentette, hogy hazai gyártású golyóálló limuzint vásárol állami vezetők és magas rangú tisztviselők részére a 2012-es szöuli nukleáris biztonsági találkozó idejére.

A minisztérium döntése a Hyundai Equus-ra esett, amely az első, helyben gyártott golyóálló Hyundai gépkocsi. A hivatal novemberben vásárolja meg a Hyundai Equus első golyóálló példányait, mielőtt átadja azokat a diplomáciai szolgálatnak. Az autót először az államfő használja majd a novemberben Busanban megrendezésre kerülő jótékonysági fórum alkalmával. 
A vásárlás „egy szimbolikus lépés a helyi autógyártók felé” – mondta a minisztérium képviselője. „A döntésnél figylembe vették a hatékonyságot és az árat is. Úgy gondoljuk, hazai gyártású terméket kell használnunk diplomáciai célokra is és ezen keresztül a külföldi magas rangú vendégek is meggyőződhetnek a koreai termékek minőségéről.”

A minisztérium jelenleg három golyóálló járművel rendelkezik, amelyek mindegyike importált, egy darab Mercedes-Benz és két Cadillac gyártmányú. A most beszerzendő Equus a két Cadillac egyikét váltaná fel.


Az autót Németországban alakítják át és erősítik meg, így az autó ára meghaladja a 600 ezer dollárt. Az átalakítás során 20 mm vastag ballisztikai üvegeket helyeznek az autóba, így az még a géppuskás támadásoknak is ellenáll. Az autó alváza és ajtói katonai célokra használt speciális ötvözetből készülnek, amelyek a robbanások hatásait is képesek csökkenteni. Az autó nem borul fel és még akkor is képes több, mint 61 kmh-val közlekedni, ha egyik kerekét találat érte.


Speciális kamerákat építenek a lökhárítókba, amellyekkel a környezet tudják figyelni. A felszerelés részét képezi egy pumpa is, amellyel az esetlegesen befújt gázokat lehet eltávolítani az utastérből. Emellett természetesen megfelelő számú légzsákok is vannak a gépkocsiban. Az autót úgy alakították át, hogy vészhelyzetbe az utasok könnyen felnyithassák az ajtókat. Az utasok kényelméről élvonalbeli számítógépek gondoskodnak, melyekkel mind az elöl, mind a hátul utazók könnyen elérhetik az internetet.

Mivel a beépített rendszerek és biztonsági eszközök miatt az autó súlya jócskán megnőtt, ezért az autó felfüggesztését is megerősítették.
A Hyundai Equus modellje – amely az első helyben gyártott golyóálló autó – volt a tavalyi év G20-as találkozó hivatali autója is. A mostani döntést az Elnöki Biztonsági Szolgálat hozta meg.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei