A Hyundai Blue Drive technológiája


Az autógyártók manapság mindent megtesznek azért, hogy járműveik minél gazdaságosabbak legyenek és ezzel együtt minél kevesebb káros anyagot juttassanak a légtérbe. A Hyundai Blue Drive technológiája ebben segédkezik.

A „Blue Drive”, nemcsak egyetlen szerkezetet jelent, hanem magában foglalja mindazon egységeket az autóban, melynek célja a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A vásárló a csomag megrendelésével többek között alacsony gördülési ellenállású abroncsokat kap, melyek anyaguknál fogva kisebb ellenállást fejtenek ki az autó haladásakor, mely szintén fogyasztáscsökkentő tényező.

A technológia leginkább látványos eleme viszont kétségtelenül az „Intelligent Stop & Go” (ISG) rendszer. Ez a jármű megállásakor kikapcsolja a motort – például egy városi lámpánál, vagy dugóban – majd a kuplungpedál lenyomásakor újraindítja az erőforrást.        


A technológia további eleme a teljesen elektromos szervokormány, mivel a Hyundai szerint ez kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos, hidraulikus rendszerek. A Blue Drive további elemei a váltási esedékességjelző, valamint az intelligens generátor, mely visszatölti az akkumulátort.  

Mit jelentenek ezek a gyakorlatban? A Hyundai i10 Blue változata 4 liter/100 km-es átlagos fogyasztása mellett városon kívül akár 3 litert is fogyaszthat, míg városban 4,5-öt. Ez nem rossz eredmény egy viszonylag olcsó autótól. A károsanyag-kibocsátás 100 g/km alatti, mely egyes államokba komoly adókönnyítést von maga után.

A Hyundai i20 Blue és  a Focus rivális i30 átlagos fogyasztása szintén 4 liter alatti, sőt az i40 is kijön 4,5 literből. Ez egy Mondeo konkurenstől nem rossz és bizonyítja, hogy az egykor másodrangú Hyundai ma már komoly eredményekre képes. Az 5 éves garancia már csak hab a tortán.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei