Csökkenő utolsó negyedév ellenére nőtt a Hyundai nyeresége


A dél-koreai Hyundai Motor nettó utolsó negyedéves profitja meglepetésre 5,5 százalékkal csökkent, mivel a rekord értékesítési darabszámok alapján várható eredményt az erős helyi valuta és az észak-amerikai ügyfelek részére fizetett kompenzáció jelentősen csorbította, azonban az éves mérleg így is pozitív.  

A Kia Motors vállalattal a világ ötödik legnagyobb autógyártója összesen 1,89 billió won (1,75 milliárd dollár) nyereséget termelt az október és december közötti időszakban, kétbillióval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez jóval az előzetesen a Reuters által tervezett 2,15 billió won szintje alatt marad. 

Az Elantra és Sonata modellekkel olyan stílusos, mégis elérhető árú járműveket kínáló Hyundai a negyedik negyedévben 1,23 millió járművet értékesített, amely 11 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

Habár az utolsó negyedév csökkenést mutatott, az elmúlt év teljes időszakát tekintve a Hyundai 12 százalékkal tudta növelni nyereségességét, vagyis a konszolidált üzlet nyereség 9,05 trillió wonra (8,4 milliárd dollárra) emelkedett a 2011-es 8,1 trillió wonról. Tavaly összesen 4,4 millió járművet sikerült értékesíteni, amely 7 százalékkal több a 2011-es eredménynél.


„A belföldi értékesítés lassulása tavaly tovább folytatódott, míg az erős won és gyenge japán jen az utolsó negyedévben éreztette hatását.” – közölte a Hyundai sajtóközleményében.

A márka eladásai a világ legnagyobb piacán, Kínában 12 százalékkal 847 ezer darabra ugrott, míg a Hyundai második legnagyobb piacának tekinthető Egyesült Államokban 8,9 százalékkal növekedett sőt, a recesszió által leginkább sújtott Európában is 10,2 százalékkal 444 ezer darabra sikerült növelni az értékesítés darabszámát.   

A hazai deviza erősödésének kedvezőtlen hatásait a vállalat a Dél-Koreában található üzemeiben a termelés visszafogásával, míg külföldi leányvállalatainál a termelés fokozásával kívánja ellensúlyozni.   

Forrás: profit.ndtv.comchannelnewsasia.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei