Teszten az i30 háromajtós változata



A második generációs Hyundai i30 immár komoly konkurenciája a kategória éllovasainak számító Golfnak és Focusnak, ám a típus az új háromajtóssal vált teljessé.  

Az új háromajtós a kompakt ötajtóshoz és a nagy csomagterű kombihoz csatlakozott, amely azonban sokkal több, mint egy két ajtóval kevesebb kompakt – stílusa sokkal inkább fiatalos, sportos, így a fiatalabb vásárlók kegyeiért verseng.


Az autó profilja az agresszívebbre húzott lökhárítókkal és az oldalszoknyákkal együtt sokkal kecsesebb. belül a Sport-Nav (angol specifikáció) felszereltségű tesztautóban bőrülések és navigációs rendszer fogadja az utasokat. A váltógomb robusztusnak tűnik, ám ettől eltekintve a belső kialakítás megegyezik az ötajtóséval.

A tesztautóban a Hyundai 1,6 literes, 126 lóerős dízelmotorja dolgozott, amely 108 g/km széndioxid kibocsátása mellett akár 4,1 liter/100 km-t is fogyaszthat. A dízel kiegyensúlyozott járású, emellett hatalmas nyomatéka vibrációk nélkül viszi előre a karosszériát, amely autópályatempónál azonban rengeteg szél- és kerékzajt enged az utastérbe.


A háromajtós megőrizte a kompakt ötajtós 378 literes csomagterét, amely a Focusénál nagyobb és csupán két literrel kevesebb az új Golfban található raktérnél – ám az i30 az üléstámlákat ledöntve mindkét konkurensét veri 1316 literes rakterével. Ezenkívül a hátsó utasoknak rengeteg lábhelyük van, habár a magasabbak számára már nagyon közel került a tetővonal.

A háromajtós Angliában 600 fonttal kevesebbe kerül, mint az ötajtós, ám így is kb. annyiba kerül, mint egy VW Golf 1,6 TDI. Éppen ez a gond, hiszen így már túlságosan drága, talán éppen ezért csak 10 százalékos részesedéssel számolnak az i30 értékesítése esetében a háromajtóssal.


A Hyundai remek munkát végzett az új háromajtós i30 esetében. Megmaradtak az ötajtós erősségei, miközben a remek formaterv külön egyéniséget ad az autónak. Nagy csomagterével és hátsó utasterével nagyon praktikus is, ám a kezelése még nem tökéletesen passzol a sportos jelleghez.

Forrás: autoexpress.co.uk

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei