Obama zöld flottája Hyundai hibridekkel gyarapodott



Barack Obama amerikai elnök kormányzati járműparkja 2015-re csak alternatív üzemanyaggal hajtott autókból áll majd, amelybe tavaly főleg ázsiai gyártók modelljei kerültek.

Az amerikai kormányzati hivatalok által tavaly vásárolt 1 801 darab alternatív üzemű gépkocsi 54 százaléka a Hyundai Motor, Toyota Motor és Mitsubishi Motors és Honda Motor termékei közül került ki. A kormányzat által vásárolt legkedveltebb hibridek flottájában a koreai Hyundai hibrid Sonata modellje átvette a vezetést a Ford Motor Fusion hibrid modelljétől. Ez azért jelentős, mivel a korábbi években az amerikai kormányzati hibridvásárlásokkal kizárólag hazai autógyártókat támogattak.

Ezek a számok amellett, hogy reprezentálják a kormányzat környezettudatosságának előrehaladását, jelzik a külföldi autógyártók erőteljes terjeszkedését a szegmensben. „A kormányzatnak feladata azon autógyártók támogatása, amelyek alternatív járműveket gyártanak.” – mondta Brett Smith, a michigani Ann Arborban található Automotive Research központ elemzője. „Teljes körű lehetőségeket kívánnak nyújtani. A jövőben talán több amerikai gyártású modell válik elérhetővé.”  


A korábbi nagy igyekezet ellenére a környezetbarát autók kormányzati vásárlása már harmadik éve csökkenő tendenciát mutat. Az Obama kormányzat 2009-ben 8 139, 2010-ben 6 467 darab hibrid és elektromos járművet vásárolt, amelyek során a gazdaság-ösztönző intézkedések hatására 300 millió dollárért kerültek zöld autók a szövetségi flottába. Az ösztönzők kimerülésével 2011-ben már csupán 2 645 környezetbarát autót vásároltak a kormányzatok.  

A külföldi márkák közül a Toyota Prius modellek domináltak a tavalyi kormányzati vásárlásokban, amelyet a Toyota Camry, majd a Prius V és Prius C változatok követnek. A Hyundai Sonata ötödikként végzett, amelyet a Lexus CT200h modell követ. A legtöbbet vásárolt amerikai modell hetedikként a Chevrolet Malibu lett, míg a Ford Fusion modellje csak a nyolcadik a rangsorban.


2012. során a szövetségi kormányzatok 904 Sonata hibridet vásároltak, míg a Ford Fusionból 372 darab, a Chevrolet Volt elektromos autóból pedig 163 került a flottába. A Sonata hibrid változatának 2012-es értékesítéséhez így 5,1 százalékkal járult hozzá az állami vásárlás. A Hyundai egyébként a Sonata benzines változatát az Egyesült Államokban szereli össze.

Az elektromos és plug-in hibrid járművekből Amerikában tavaly összesen 53 172 darab került értékesítésre, amely az elemzések szerint 2015-re akár elérheti a 200 ezret is. Ez főként a környezetbarát modellek választékának bővülése miatt érhető el, hiszen tavaly már 28 modellből válogathattak a vásárlók, amely 2015-re 56-ra bővülhet.  A benzines motorok kisegítésére szolgáló elektromos akkukat használó hibridek eladása 2015-re a jelenlegi 434 498 darabról 680 ezerre növekedhet.

Forrás: bloomberg.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei