Megkezdődött a Hyundai üzemanyagcellás autójának sorozatgyártása



Egy fehér Hyundai ix35 Fuel Cell modell gördült le a Hyundai Ulsanban található összeszerelő üzemének futószalagjáról, így a Hyundai a világon elsőként kezdte meg a hidrogén-meghajtású járművek sorozatgyártását.

A Hyundai népszerű ix35 hobbiterepjárójára épülő Fuel Cell változat a Hyundai koreai gyártóbázisának 5. számú üzeméből gördült ki, amelyet a Hyundai felső vezetése és VIP vendégek köszöntöttek.  

„Az ix35 Fuel Cell modellel a Hyundai a károsanyag-mentes autózás úttörőjévé vált.” – mondta Eok-jo Kim, a Hyundai Motor elnökhelyettese az ünnepségen. „Az ix35 Fuel Cell a ma kapható leginkább környezetbarát jármű, amely rámutat arra, hogy az üzemanyagcellás technológia immár nem csupán álom. Arra számítunk, hogy a környezetbarát korszak az ix35 Fuel Cell üzemanyagcellás modell sorozatgyártásának beindításával még hamarabb elérkezhet.” - tette hozzá.


Az ünnepségen kiállított ix35 Fuel Cell egyike azon 17 autónak, amelyet a dán Koppenhága városa és a svéd Skåne városa használni fog. Koppenhága önkormányzata 2025-re célul tűzte ki a teljes széndioxid-mentességet, amelynek elérése érdekében a 2012. szeptemberében megkötött együttműködés keretében a Hyundai 15 darab ix35 Fuel Cell modellből álló flottát biztosít. A Svédországban található Skåne városa pedig két ix35 Fuel Cell modellel gazdagodik.

„Az üzemanyagcellás jármű sorozatgyártásának megkezdése mérföldkőnek tekinthető nemcsak Dél-Korea, hanem a világ autóiparában is.” – mondta Mang Woo Park, Ulsan városának polgármestere. „A hidrogéntöltő állomások számának növelésével támogatjuk a környezetbarát üzemanyagcellás járművek gyártását, amellyel Ulsan városát a környezetbarát autózás jelképévé tesszük.” – tette hozzá. Dél-Koreában jelenleg mindössze 13 hidrogéntöltő állomás található.


A Hyundai ezer ix35 Fuel Cell modellt tervez előállítani 2015-re, amelyeket elsősorban európai közcélú és magánflották részére tesz elérhetővé, mivel az Európai Unió nemrég létrehozott egy hidrogén térképet és ezzel összefüggésben kezdeményezte hidrogéntöltő állomások építését is. 

Az európai és amerikai autógyártók stratégiájához tartozik üzemanyagcellás modellek bemutatása és az azokhoz kapcsolódó töltőállomások létrehozása annak érdekében, hogy elősegítsék az üzemanyagcellás járművek piaci elterjedését. 

2015. után az alacsonyabb előállítási költségek és továbbfejlesztett hidrogéninfrastruktúra segítségével a Hyundai megkezdheti üzemanyagcellás modelljeinek kiskereskedelmi értékesítését is.


A szabadalmaztatott technológiára épülő ix35 Fuel Cell modell üzemanyaga a hidrogén. Az üzemanyagcella a folyékony hidrogént elektromossággá alakítja, amely mozgatja a jármű motorját. A folyamat során az ix35 Fuel Cell egyetlen mellékterméke a víz. A Hyundai üzemanyagcellás ix35 modellje vezethetőségében és teljesítményében hasonló képességekkel rendelkezik, mint hagyományos motorral szerelt társai.

A fejlesztés során a modell új hűtőrácsot, lökhárítókat, ködlámpákat kapott, belül pedig a Hyundai Supervision műszeregysége és egy, kifejezetten az üzemanyagcellás modellhez kifejlesztett, 7 collos navigációs berendezés növeli az autó piacképességét. Ezen felül az üzemanyagcella rendszer moduláris elrendezése lehetővé tette az erőforrás méretcsökkentését, amelynek révén annak kiterjedése a benzines erőforrással egyenértékű, így javítva ezzel az autó előállíthatóságát és könnyebbé téve a későbbi karbantartást.


Az ix35 Fuel Cell a Hyundai Blue Drive programjának zászlóshajója, amely a koreai márka legtisztább modelljeit, így a Sonata Hybrid, az i20 Blue Drive és a BlueOn, a Hyundai i10-re épülő elektromos kisautóját foglalja magában. 

Az ix35 Fuel Cell modellt néhány perc alatt fel lehet tölteni hidrogénnel, majd az autó 12,5 másodperc alatt képes felgyorsulni 100 km/h-ra, csúcssebessége eléri a 160 km/h-t, míg hatótávja eléri az 594 km-t. 

A koreai futószalagról legördült első ix35 Fuel Cell modell a 2013-as Genfi Autószalonon is kiállításra kerül.

Forrás: hyundai.co.ukenglish.yonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei